Nieuws/ Bacterie is eigen ecosysteem /1 reactie

door: Cindy Curré
over: chemie, biologie
op: 10 oktober 2008

Wetenschappers hebben in het water van een Zuidafrikaanse mijn een bacterie gevonden die in zijn eentje een heel ecosysteem vormt. De bacterie heeft om te overleven geen enkele andere soort nodig. Het is het eerste voorbeeld van een dergelijke self supporting vorm van leven.

Alle bekende levensvormen hebben koolstof, waterstof, stikstof en een energiebron nodig om te leven. Zo hebben planten stikstof nodig, maar kunnen ze het niet simpelweg onttrekken aan de atmosfeer en het meteen gebruiken om aminozuren te maken. Daar hebben ze archaebacteriën voor nodig. Dergelijke relaties zijn de basis van een ecosysteem.

Twee mijl onder het aardoppervlak

Het vergaren van energie en elementen als koolstof en stikstof uit de omgeving wordt in bijna alle ecosystemen dus gedeeld door meerdere levensvormen. De Desulforudis audaxviator, die bijna drie kilometer onder het aardoppervlak leeft in de Mponeng-goudmijn in Zuid-Afrika, is uniek omdat het al deze functies in zichzelf verenigt.

Andere planeet

Deze eigenschap maakt de bacterie een perfecte kandidaat om te zien of een microbe afkomstig van de aarde in een andere, eventueel extreme omgeving kan leven in ons zonnestelsel. In theorie zou de Desulforudis audaxviator-bacterie in ieder geval in een vergelijkbare woonomgeving moeten kunnen leven, ook als dit op een andere planeet is.

Bron: Wired

Reageren via Facebook