Basketbalspeler kan volgens wiskundig model vaker scoren /reageer

Basketbalspeler kan volgens wiskundig model vaker scoren

Basketballers van de NBA zijn te terughoudend met hun schoten op het doel. Dat blijkt uit een wiskundig model dat Brian Skinner van de Universiteit van Minnesota ontwikkelde.

Dat blijkt uit zijn publicatie in PLoS ONE. Basketbalspelers die in balbezit zijn, moeten altijd beslissen of ze meteen gaan scoren, of ze de bal naar een teamlid passen of dat ze even wachten op een moment dat ze een grotere kans hebben om te scoren.

Het wiskundige model is een eerste poging om grip te krijgen op factoren die samenhangen met het keuzemoment “wanneer schiet ik de bal?”.

“Strategische beslissingen bij basketbal zijn altijd gebaseerd op de intuïtie van de coach of de spelers, maar uit steeds meer kwantitatieve analyses van de sport blijkt dat veel van die beslissingen misplaatst en niet optimaal zijn”, motiveert Skinner. Met het model geeft hij antwoord op de vraag hoe waarschijnlijk het moet zijn dat een worp erin gaat, voordat de speler de bal daadwerkelijk gooit.

Skinner laat zien dat deze kans op scoren (F) afhangt van het aantal mogelijkheden (N) om te schieten voordat de tijd om is. De functie F(N) gebruikt hij vervolgens om op te bepalen wat het optimale aantal keer is dat een team probeert te scoren binnen een bepaalde tijd.

Beperking

Volgens het model zouden basketballers sneller moeten proberen te scoren zodra ze de bal in hun bezit hebben. NBA-spelers zijn wat afwachtend, waardoor ze volgens Skinner veel kansen laten liggen om te scoren.

Het model heeft wel een beperking: Het neemt aan dat de mogelijkheden om te scoren zich regelmatig in de tijd voordoen. In de praktijk van een wedstrijd zijn die kansen minder voorspelbaar.

Speltempo

Ondanks deze beperking kan het model gebruikt worden om de optimale spelstrategie te bepalen: Een ander speltempo, verbeteren van de scoringsvaardigheden of een andere omloopsnelheid van de bal.

Ook interessant:

Strategisch kiezen is ons overblijfsel van de primaten
Voetballers spelen thuis beter - of toch niet?
Liever geen advies voor beginnende hardlopers
Johan Kruijff is een innovatiemanager

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl