Bayer-ceo: "Innovatie is gevaarlijk als strategie" /reageer

Bayer-ceo: "Innovatie is gevaarlijk als strategie"

Sinds oktober geeft Marijn Dekkers, die zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort heeft, leiding aan de Duitse chemiereus Bayer. Het bedrijf drijft op innovatie, zo vertelt Dekkers aan het tijdschrift Management Team. Het budget voor r&d ligt jaarlijks op 3,1 miljard euro, en alles wat niet bijdraagt aan innovatie, wordt geëvalueerd. “Innovatie is het belangrijkste bij Bayer”.

Een probleem bij een groot bedrijf als Bayer is de bureaucratie. Dekkers: “Dat is onvermijdelijk. Zeker in een Duitse omgeving. De downside van die grondigheid is de administratieve last. Maar elke euro die je uitgeeft aan administratie, kun je niet uitgeven aan innovatie. Dat is het dilemma. Iedereen geeft toe dat het gaat om innovatie, maar die administratie opgeven, dat is – ook cultureel – moeilijk.”

Is innovatie niet gevaarlijk als strategie?
“Ja, maar het is iets intelligenter dan roulette. Je komt vaker aan de goktafel. We spreiden het risico, hebben nu 47 verschillende compounds in ontwikkeling, alleen al bij farma, niet 1. Een echte klapper komt niet vaak voor, maar er is genoeg diversificatie, en we brengen regelmatig nieuwe producten op de markt.”

Maakt uw achtergrond als r&d-man nog wat uit?
“Er zijn genoeg mensen zonder die achtergrond die dit werk ook doen. Maar ik denk wel dat ik een goede appreciatie heb voor wat gebeuren moet om iets ook succesvol te verkopen. Ik weet dat een goede uitvinding nog geen goed product is. En dat een goed product iets anders is dan een product dat goed verkocht wordt. Daar zit de grote kans voor verbetering bij Bayer. Vaak wordt gedacht dat goede producten zichzelf verkopen. Maar zo is het niet, we moeten de klant overtuigen. Zo kunnen we meer omzet genereren, zonder iets nieuws te hoeven uitvinden.”

Blijkbaar ontbrak dat besef. Wat gaat u doen om dat nu toch te realiseren?
“In 2011 gaat veel geld naar het versterken van marketing. Dat is óók innovatie, zeker bij Bayer. Beter verkopen betekent enerzijds onze huidige klanten duidelijk maken dat we goede producten hebben; anderzijds onze producten aan de man brengen in groeilanden. In China proberen we dit jaar duizend verkopers aan te nemen. Die bestaan niet, die moet je dus zelf opleiden. Hoe je dat doet, bepaalt je succes. Maar implementatie is ook hier het moeilijke. Hebben we voldoende marketingtalent? Kunnen we die aantrekken? En kunnen die mensen op hun beurt weer voldoende talent aantrekken?”

Lees hier het volledige interview met Dekkers.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie MT

Management Team is het grootste businessmerk van Nederland en praat ondernemers en managers bij over kansen in business, strategie, management en carrière.