Nieuws/ Bedrijven pushen scholieren opnieuw richting bèta /reageer

door: Renée Kneppers
over: elektrotechniek, strategie, businesstrends, beleid
op: 29 oktober 2007

NRC publiceerde vorige maand wat cijfers over onze bèta-studenten. In Nederland studeert 16 procent af in een bèta-richting, tegenover 26 procent in de rest van Europa. En van de 1500 pas afgestudeerden die Shell in 2006 aannam, kwam nog maar 10 procent van Nederlandse universiteiten. Voorheen was dat 30 procent.

Jet-Net, ‘Jongeren en Technologie Netwerk Nederland’, is opgericht door een aantal Nederlandse bedrijven in samenwerking met de overheid en onderwijsorganisaties. In Jet-Net werken 29 Nederlandse bedrijven, waaronder Unilever, DSM en Philips, samen met 147 havo/vwo-scholen, verspreid over heel Nederland. Doel is scholieren de praktijk en de beroepsmogelijkheden in industrie en technologie te laten ontdekken.

Daling

De bedrijven zagen een paar jaar geleden een flinke daling in het aantal aanmeldingen voor het hoger (bèta)technisch onderwijs en het verloop in de eigen organisaties. Daarom besloten ze in 2002 zich te richten op de leerlingen nog voordat deze hun profiel en studie kiezen.

Zo’n 800 medewerkers van de Jet-Net bedrijven geven gastlessen, verzorgen expertmeetings, regelen bedrijfsbezoeken en helpen bij profielwerkstukbegeleiding. Er vinden bijna 600 activiteiten plaats waarmee Jet-Net jaarlijks ruim 33.000 leerlingen bereikt.

Oproep

Voor 120 scholen is nog geen samenwerkingspartner gevonden. Daarom roepen de Jet-Net bedrijven andere technologische bedrijven op om samen te werken met het onderwijs.

Maar of het de bedrijven gaat lukken, is de vraag. In datzelfde artikel in NRC zegt prins Friso, geïnterviewd als parttime directeur van TNO Space en managing director van een bedrijf in Londen: “In Nederland zitten de mensen die rijk worden in het vastgoed, in Amerika zijn dat ook technici en wetenschappers. Ik geloof dat Bill Gates een keer gezegd heeft: ‘Doe maar aardig tegen de nerd in je klas, want over een paar jaar is hij je baas’. In Nederland is hij over paar jaar nog steeds een nerd.”

Reageren via Facebook

Reacties