Nieuws/ Belastingwet bepaalt rechtsvorm kleine bedrijven /reageer

door: Jeroen Wijering
over: management, regelgeving, bedrijfskunde
op: 11 april 2007

Als kleine bedrijven hun rechtsvorm kiezen op basis van belastingvoordeel in plaats van commerciële overwegingen, moet herziening van de belastingwet worden overwogen. Dat stelt hoogleraar Judith Freedman in haar inaugurele rede voor de Anton Philips wisselleerstoel op 20 april 2007.

Freedman reageert daarmee op een internationale trend om nieuwe rechtsvormen te ontwerpen die beter zijn toegespitst op kleine bedrijven. De KPMG-hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit van Oxford bezet een jaar lang de Anton Philips-leerstoel van het Center for Company Law aan de Universiteit van Tilburg.

nieuwe rechtsvomen

De afgelopen jaren zijn in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië nieuwe rechtsvomen geïntroduceerd voor kleine bedrijven. In de VS is de Limited Liability Company (LLC) populair en in beide landen zijn Limited Liability Partnerships (LLPs) opgericht. Deze nieuwe rechtsvormen hebben ook elders belangstelling gewekt, waaronder in Nederland. Kleine ondernemingen willen vaak een flexibeler rechtsvorm met een beperkter externe aansprakelijkheid en minder publicatievoorschriften combineren met een gunstig fiscaal regime.

Volgens Freedman is het ontwerpen van nieuwe rechtsvormen echter pas effectief als ook rekening wordt gehouden met het belastingstelsel. Kleine bedrijven zitten fiscaal gezien tussen particulieren en ondernemingen in en stellen het belastingsysteem soms voor ingewikkelde problemen. In haar oratie Innovation and interaction: small business legal structures and tax system design, zal Freedman ingaan op de interactie tussen het belastingsysteem en rechtsvormen voor kleine bedrijven.

Reageren via Facebook

Reacties