Alles over beleggen via het web
/1 reactie
-
door: Marco van Kerkhoven over: internet, economie, strategie, businesstrends op: 23 november 2007 In principe kan iedereen tegenwoordig beleggen via de internetbrokers
Toch is het handig een paar richtlijnen aan te houden
Beleggen was lang iets voor hoge heren met snorren, sigaren en gele kranten vol rare cijfertjes. Nu is de beurs toegankelijk voor iedereen. Dankzij internet en dankzij nieuwkomers als Binck, Alex en OnlineTrader.
Rechtstreeks
Uniek zijn ze allang niet meer, de beleggingssites waar meer- of mindervermogende beleggers bijna zelf rechtstreeks op de beursvloer kunnen handelen. Maar Alex en Binck zijn wel de bedrijven die in Nederland de hegemonie van de banken hebben doorbroken. Waar je vroeger telefonisch de portefeuillehouder van de bank belde met het verzoek aandelen te kopen of verkopen, die dan een dag later waren genoteerd, klik je nu zelf een koop of verkoop aan en zie je enkele seconden later je order geplaatst.
Nederlandse top 3
OnlineTrader
Van der Moolen (sinds 1892) is een effectenbedrijf dat dienstverlening biedt aan de gebruikers van publieke markten. De activiteiten zijn Liquidity Provider, Market Maker, Prop Trading, Strategische partnerships met beurzen, en Brokerage. Jaarlijks handelt VDM meer dan 100 miljoen orders. Bij de Van der Moolen Holding werken 410 mensen.
Alex
Alex is opgericht in 1999, en heeft meer dan 100.000 beleggers bediend. Alex was een dochter van de zakenbank Labouchere in Amsterdam. Klanten van Alex hebben meer dan 4,5 miljard euro aan vermogen bij Alex ondergebracht. Alex heeft meer dan 20 miljoen orders verwerkt, waarvan 3,2 miljoen in 2006. Bij Alex werken ruim 200 mensen. Alex biedt ook vermogensbeheer.
Binck
Binck is opgericht in 2000. In 2007 is Binck de snelst groeiende internetbroker van Nederland. Het bedrijf heeft ruim 54.000 klanten en een toevertrouwd vermogen van 3,4 miljard euro. Het bedrijf maakte in het eerste halfjaar een nettowinststijging door van 23 procent, naar 13,8 miljoen euro. Het aantal transacties steeg met 28 procent naar 1.385.000.
Zonder franje
Alex en Binck waren de new kids on the block. Het ketelbinkie dat de grootbanken aanpakt, zoals Binck zichzelf typeert. Het woord grootbank was niet voor niets gekozen, het moest de almacht van de gevestigde banken aangeven. Met guitige en licht agressieve reclames kaapten ze in een paar jaar tijd tienduizenden beleggers weg bij de traditionele instellingen. Ze waren goedkoper en sneller, en appelleerden sterk aan het gevoel dat beleggen iets voor moedige mannen was, zonder franje hoefde te zijn en gericht was op korte termijnwinsten.
Traag
De banken reageerden traag. Ze scoorden vooral slechter op gebruiksvriendelijkheid, geboden informatie en functionaliteiten, concludeerde online marketing bureau Netprofiler vorig jaar. Het bureau voerde een onderzoek uit onder 320 klanten van de verschillende bankinstellingen. Postbank, SNS Bank en Fortis Bank scoorden onvoldoendes voor de informatie die ze beleggingsklanten bieden.
Klanten van SNS Bank leken het minst tevreden over de online beleggingsdienst van hun bank. “De grootbanken lijken zich vooral te bekommeren om hun eigen betaalklanten en niet echt behoefte te hebben aan totaal nieuwe beleggingsrelaties”, stelde Netprofiler.
ABN-Amro biedt sinds kort ABN AMRO Direct Beleggen. Dan zijn er ING Bank Beleggen, Fortis Bank Online Beleggen, Rabo Direct Beleggen, SNS Bank Internet Beleggen en Robeco Younique.
Internetbankieren
Volgens Jildert Huitema, marketing manager bij OnlineTrader, weten de banken het handig te verkopen, maar zijn hun diensten nog niet vergelijkbaar met de echte onlinediensten, zoals Alex en Binck, en zijn eigen Online Trader. “ABN-Amro heeft bijvoorbeeld een mooie campagne waarin ze de suggestie wekt dat je zelf belegt, maar het is nog steeds een vorm van internetbankieren”, aldus Huitema.
“De belegger bij ons weet wat hij doet, en daar screenen we op. We controleren of mensen voldoende kennis hebben.”
Online Trader is een van de vele nieuwe diensten die zich sinds een paar jaar via internet aanbieden. Naast Alex en Binck, die zich op de actieve particulier richt, zijn er diensten als Online Trader, de consumentenpoot van handelshuis Van der Moolen, waar je minimaal vijftienduizend euro moet meebrengen voor je mag handelen. “Aan cursussen en telefonisch advies doen we ook niet”, zegt hij. “De belegger bij ons weet wat hij doet, en daar screenen we op. We controleren of mensen voldoende kennis hebben door ze bijvoorbeeld telefonisch te benaderen.”
Online Trader zegt het snelste handelsplatform van Nederland te zijn. Maar dat zeggen ze op een of ander wijze allemaal. Huitema: “Wij gebruiken dezelfde software als de professionele handelshuizen. Je moet als gebruiker ook een programma op je eigen computer halen dat direct via ons met de beurs communiceert.” Snelheid is wat Huitema betreft het handelsmerk van Online Trader. “Het gaat om milliseconden.”