Alles over beleggen via het web /1 reactie

Toch anders

    OnlineTrader biedt als enige in Nederland realtime prijsinformatie voor derivaten. “Dat willen de klanten van ons”, zegt Huitema. “Wij mikken op de semi-professional en de professional, niet op de hobbyist.” Online Trader heeft tweehonderd beleggers, onder wie vermogensbeheerders, daghandelaren, trading arcades, banken en particuliere beleggers.

Online advies I

Voor de kleine en grote onlinebelegger die het wil doen zonder de vaak betaalde adviezen van de banken of de online traders zijn er talloze goede en slechte sites waar je aan- en verkoopadviezen kunt krijgen, vol met analyses en prognoses.
Een dergelijke site is beurskenners.nl. Die is gebaseerd op het idee dat je met vele meningen samen sterk staat. Van de fondsen uit de AEX, de AMX en de AscX kan iedereen die zich aanmeldt een aan- of verkoopadvies geven. Van hen wordt bijgehouden hoe succesvol ze zijn geweest de afgelopen tijd met hun voorspellingen. De best scorende analist op het moment dat wij keken had een rendement van 25 procent per aandeel.

Marktleider

Dat zijn niet de aantallen waarover ze bij Alex Beleggersbank spreken. Dat bedrijf is sinds de oprichting uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van online beleggen in Nederland, met ruim 100.000 klanten. Volgens Rosali Waleson manager marketing en verkoop van Alex is het bedrijf een specialist. “Ben je klant bij ons dan kies je voor een beleggersbank, niet voor een grootbank.”

Alex is opgericht in 1999 en heeft inmiddels de diensten uitgebreid met beleggen met advies en vermogensbeheer. “Maar dan ook weer anders dan de manier waarop grootbanken doen”, aldus Waleson. “Uitgangspunt daarbij is dat we de mogelijkheden die de professionele belegger heeft ook beschikbaar willen maken voor de particuliere belegger.” Een troef van Alex, vindt Waleson, is het feit dat het bedrijf zeven dagen per week open is, en veertien uur per dag bereikbaar is voor klanten en potentiële beleggers.

Online advies II

Een heel andere aanpak volgt kantelpunten.com. Daar zijn ze gericht op de korte termijn met een filosofie die gaat als volgt: Bekijk de verse stijgers. Koop de best onderbouwde. Lift een paar dagen mee (en profiteer van de stijging). Verkoop en begin opnieuw. Kantelpunten selecteert eerst aandelen waarvan ze op basis van allerlei signalen het idee hebben dat een dalende trend zal gaan keren. Dat is hun trendanalyse. En nog voordat een trendbreuk plaatsvindt - een kantelpunt - zullen ze ‘een uitbraakberekening’ doen. Dat is wat zij noemen ‘de bevestiging van een nieuwe uptrend.’ Daaruit volgt het advies te kopen of daarmee wachten. Om het laatste kantelpunt te zien, dient men zich te registreren. Dezelfde strategie wordt gevolgd voor verkopen van aandelen.

Schoffie

Alex presenteerde zich acht jaar geleden bij de oprichting als het schoffie, nu is grootbank Rabo eigenaar van Alex. Waleson vindt niet dat dat de geloofwaardigheid van het imago schaadt. “Toen we begonnen, zetten we ons duidelijk af tegen de bestaande traditionele banken. Op een gegeven moment werden wij ook volwassen. We hebben bijvoorbeeld onze huisstijl aangepast om meer betrouwbaarheid uit te stralen, maar toch blijven we anders”, zegt ze. “Vooral omdat we omdat we maar één ding doen, en dat is beleggen.”

Of dat op lange duur voldoende zal zijn, moet blijken. De concurrentie op de markt van de particuliere belegger is groot. Bang voor de concurrentie is Alex niet. Waleson: “Wij zullen ons aanbod wel gaan verbreden.”
Twee jaar geleden introduceerde de trader het persoonlijk advies, Alex Assist. Dit voorjaar kwam daar Alex Vermogensbeheer bij. Alex Assist geeft de klant een geautomatiseerd advies op basis van een model, afgestemd op zijn risicoprofiel en de stand van zijn portefeuille. De klant kan kiezen of hij het advies accepteert of negeert. “Bij Vermogensbeheer gaan we een stapje verder en nemen we het beleggen geheel uit handen van de klant.”

Internationaal

Opvallend is dat de internethandelaren allemaal op het punt zijn aangekomen om hun diensten naar het buitenland uit te breiden. Online Trader is van Franse oorsprong, waarmee Nederland in feite een internationale uitbreiding is.
Directeur Rene Frijters van Alex zei in 2000 in een interview al: “Natuurlijk zullen we ons concept op internationaal niveau gaan exploiteren, maar ik denk niet dat dit voor het einde van 2001 zal zijn gerealiseerd.” Voorlopig is er alleen nog een vestiging van Alex in Spanje, waar lezingen worden gegeven en beleggers in het Alex Beleggerscentrum advies kunnen krijgen. Voor particuliere beleggers die aan de Costa del Sol wonen.