Belgen zijn een begrip aan de TU Delft
/reageer
-
door: Marco van Kerkhoven over: wiskunde, robotica, werktuigbouw op: 28 september 2010 Belgische astronauten (i.o.) kunnen niet terecht in eigen land.
Ze carpoolen naar Delft.
De TU Delft is populair bij Vlaamse studenten lucht- en ruimtevaart. Er is zelfs een eigen studentenvereniging.
Jongensdroom
En dat is mooi voor Belgen die astronaut willen worden - dat zijn er meer dan tweehonderd, bleek eerder uit onderzoek -, want in België bestaat daarvoor geen opleiding. Om hun jongensdroom in vervulling te laten gaan, of op zijn minst te kunnen werken in de ruimtevaart, moeten deze ambitieuze Vlamingen uitwijken naar Nederland. Naar de Technische Universiteit Delft en haar faculteit Lucht- en Ruimtevaart.
Zestig Belgische studenten
Jaarlijks beginnen circa zestig Belgische studenten aan de opleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, van in totaal 450 eerstejaars voor deze studie. Dat is aanzienlijk, rekening houdend met het feit dat de meeste Belgische scholieren er nog steeds niet van op de hoogte zijn dat zij weliswaar niet in eigen land maar wel vlakbij ingenieur in de luchtvaart en ruimtevaart kunnen worden.
Werven in Vlaanderen
En de Vlamingen zijn meer dan welkom. Bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaart loopt het aantal inschrijvingen terug en iedere nieuwe student wordt van harte begroet. Dat was ook waarom op initiatief van een Vlaamse studente enkele jaren geleden werd besloten in Vlaanderen te gaan werven.
Benelair
Inmiddels bestaat er ook al meer dan tien jaar een Vlaamse studentenvereniging in Delft, Benelair. De vereniging is diep ingebed in het Delftse studentenleven, vertelt Pieter Broos, nog niet zo lang geleden actief lid van Benelair, en nu werkzaam bij Noordzee Helikopters Vlaanderen. ‘Onze belangrijkste doelstelling is om Belgische scholieren die in de laatste fase van het middelbaar onderwijs zitten, te informeren over onze studie,’ aldus Broos.
Studentenkamer
‘Onze tweede doelstelling is om Belgische studenten te adviseren bij praktische zaken zoals het zoeken naar een studentenkamer, het zoeken naar een studentenbaan en wat daar allemaal bij komt kijken, studiefinanciering en ga zo maar door.’ Via de eigen website voorziet de vereniging ook in een carpoollijst, voor studenten die een lift nodig hebben vanuit Vlaanderen naar Delft.
Belgische Bieren Borrel
Enkele jaren geleden was Benelair nog een zelfstandige vereniging en werden nog regelmatig activiteiten voor de Belgen georganiseerd zoals een bal, een Belgische Bieren Borrel, een BBQ. Sinds de vereniging valt onder de afdeling Marketing & Communicatie van de faculteit zijn die activiteiten wel wat afgenomen.
Opendeurendag
De belangrijkste jaarlijkse activiteit van de club is de zogenaamde Belgische Opendeurdag, die ieder jaar plaatsvindt in het voorjaar. Daarbij wordt de faculteit speciaal opengesteld voor geïnteresseerden uit België. Broos: ‘Die dag wordt er heel wat aangeboden: een proefcollege door een van onze professoren, een presentatie door een van onze jongere Belgische studenten, een presentatie over waar men later allemaal terecht kan komen in de Belgische of internationale luchtvaart- en ruimtevaartindustrie.’
Speciale band
‘De Belgen’ van de Technische Universiteit zijn door de jaren heen een begrip geworden in de Delftse studentenwereld. Broos: ‘Ondertussen zijn het er heel wat geworden en op een of andere manier blijft er altijd een speciale band tussen ons bestaan.’
Dit verhaal verscheen eerder in De Standaard.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook