Bent u al 3D ready? /reageer

Bent u al 3D ready?

In het begin van de jaren vijftig waren 3D-films gedurende een paar jaar erg populair. Films als “Bwana Devil” en “House of Wax” trokken veel mensen naar de bioscoop, al werd er na afloop soms wel geklaagd over hoofdpijn en zere ogen. Toen het nieuwe er eenmaal weer af was, ebde de belangstelling langzaam weer weg. Door verbeterde technologieën is 3D de laatste jaren echter weer langzaam in opkomst, en dit keer misschien wel definitief.

De 3D-film Beowulf trok in 2007 veel bezoekers. Hoewel maar een klein deel van de bioscopen de film in 3D kon laten zien, zorgden die bioscopen wel voor een flink deel van de opbrengst. Vorig jaar kwam ook “U2 3D” uit, een concertregistratie van U2. Opgenomen met negen 3D-camera’s lijkt het alsof Bono soms boven de toeschouwers zweeft. De film, die alleen in 3D in de bioscopen te zien was, kreeg erg goede recensies en trok voor een concertfilm erg veel bezoekers.

Brilletjes

In de bioscoop moet je bij het kijken naar een 3D-film een brilletje met twee verschillende glazen op. Het geheim van 3D is dat het linkeroog een net iets ander beeld ziet dan het rechteroog. Een voorwerp dat ver weg staat, wordt door beide ogen op dezelfde manier gezien. Bij een voorwerp dat heel dichtbij staat, is dat juist niet zo. In de echte wereld is dit vanzelfsprekend; als je afwisselend je linker- en rechteroog dichtdoet zie je nabije objecten verspringen ten opzichte van de achtergrond. Uit dit verschil kunnen onze hersenen een driedimensionale wereld scheppen.