Bepalen Amerikaanse kredietbeoordelaars Europa’s lot? /reageer

Bepalen Amerikaanse kredietbeoordelaars Europa’s lot?
  • door: Gerard Ringenaldus
    over: beleid
    op: 30 november 2011
  • De grote kredietbeoordelaars die in 2008 verzaakten, hebben hun vizier nu op Europa gericht.

  • Daarom moet er snel een Europese kredietbeoordelaar komen.

De laatste maanden werden er met regelmaat landen afgewaardeerd door de drie kredietbeoordeelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Het schijnt nu echt menens te worden, niet alleen voor landen in Europa, maar ook voor een groot aantal Europese banken.

Gaan de kredietbeoordelaars het lot bepalen van Europese burgers? Frankrijk, toch één van de pijlers van Europa, zal op korte termijn de invloed van deze organisaties voelen, zo beweert een diplomatieke bron in La Tribune, waar NRC over bericht.

Europese kredierbeoordelaar ontbreekt

Ook Europese banken zijn niet veilig voor het oordeel van de drie beoordelaars. Moody’s onderzoekt een afwaardering van de kredietwaardigheid van 85 Europese banken. Een groot aantal van de banken krijgt een waarschuwing, terwijl Rabobank, dat al eerder een vermaning kreeg van Fitch, inmiddels van Standard & Poor’s een andere status heeft gekregen. Dinsdag verlaagde het de kredietwaardigheid van AAA naar AA.

Deze drie kredietbeoordelaars zijn allemaal gevestigd in de Verenigde Staten, nota bene het land met de grootste schuldenlast ter wereld. Helaas is er nog geen Europese kredietbeoordelaar. Deze Amerikaanse organisaties nemen andere landen en banken de maat en schrijven grote bezuinigingen als medicijn voor. Als ze een dergelijke strenge aanpak hadden toegepast op hun eigen Amerikaanse banken en op de Amerikaanse Staat, dan zou de slechte financiele staat van de V.S. inmiddels al een stuk verbeterd zijn.

Commentaar

Maar de situatie in Amerika is nog erger dan we al dachten, zo blijkt uit recentelijk openbaar gemaakte stukken. Banken en andere financiële instellingen blijken veel hogere bedragen te hebben ontvangen als ondersteuning dan in eerste instantie bekend is gemaakt. Deze hulp, in totaal 5800 miljard euro aan steun, werd bovendien zonder goedkeuring van het parlement verleend.

Omdat de banken slechts 0,01% rente hoefden te betalen over deze astronomische bedragen, en diezelfde banken wel veel hogere rentepercentages berekenden naar hun klanten (4 tot 8 procent), hebben met name de zes grootste banken nog miljarden verdiend aan deze financiële hulp vanuit de Federal Reserve. Ondertussen verloren miljoenen Amerikanen hun baan en vaak ook hun huis.

In dit geval bleef commentaar van de Amerikaanse kredietbeoordelaars uit. Het lijkt er sterk op dat er in Amerika geen enkele onafhankelijke kredietbeoordeelaar is, die de Staat en de banken op dezelfde wijze de maat neemt, zoals zij dat nu wel doen in Europa.

Schuldentoename vanaf 2008

De schulden van de Verenigde Staten zijn vanaf 2008 alleen maar toegenomen, zo ook het handelstekort. Op de Staatsschuldenmeter is te zien dat deze schulden ook fors zijn toegenomen in de periode 2008-2011. Recentelijk heeft de Amerikaanse regering ruimte gekregen om nog meer staatsschuld op te bouwen.

De geheime biljoenensteun aan Amerikaanse banken was al eerder in het nieuws. Zie bijvoorbeeld dit artikel over de FED-audit op de site van de US-senator voor de staat Vermont, Bernie Sanders.

Actievere rol Europese regeringen en EU

Hierin beschrijft hij ondermeer de belangenverstrengeling van Amerika’s grootste banken met de FED en het astronomisch hoge bedrag (16 biljoen dollars) waarmee grote financiële instellingen in Amerika en andere landen, in het geheim, op de been werden gehouden.

Hierover is een uitgebreid rapport verschenen, dit GAO- (Gouvernement Accountability Office) rapport is onderaan zijn artikel te downloaden. De slotconclusie in dit artikel is dat de Federale (Geld) Reserve meer gebruikt moet worden ten behoeve van de noden van de gewone, werkende bevolking in plaats van ten behoeve van de ceo’s van Wall Street.

De kritiek op de kredietbeoordelaars neemt ondertussen gelukkig wel toe, zo schrijft Management Team. Het is maar de vraag of de afwaardering van Rabobank een ramp is voor de bank, zo wordt beweerd in het artikel. “Onlangs slaagde Rabo erin 2 miljard euro op te halen. Niet iets dat veel Europese banken even nadoen. Dit wijst erop dat investeerders de bank nog oersolide zien. De spaarder in Nieuw-Zeeland zal er dan ook niet wakker van liggen dat zijn centjes bij een bank staan met slechts een AA+.”

Ook elders neemt de kritiek toe: Europa moet een eigen kredietbeoordelingsbureau oprichten, zo zegt professor Sylvester Eijffinger van Tilburg University bijvoorbeeld.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.