Bereik nichepubliek met affiliate marketing /1 reactie

Bereik nichepubliek met affiliate marketing

Affiliateprogramma’s brengen al een paar jaar veel goeds in het laatje van webretailers. Partners brengen immers tegen commissie extra inkomsten binnen. Maar het genereren van kliks via advertenties heeft zijn beste tijd gehad. Shopintegratie heeft de toekomst. Dat wil zeggen: jouw webshop – of een deel daarvan – kan via shopintegratie door anderen worden uitgebaat.

Prestatie

Affiliate marketing berust op het oeroude commissieprincipe. Dat wil zeggen: afrekenen bij prestatie. Het werkt als volgt. Een affiliate (website-uitgever) helpt verkopen en krijgt in ruil daarvoor een percentage van de opbrengst. Alleen als er een prestatie geleverd is, wordt er uitgekeerd. En prestatie betekent bijvoorbeeld een lead, een ingevuld webformulier of een verkocht product.

Vergoeding

Verschillende bedrijven hebben grote netwerken van affiliates. Een adverteerder klopt aan bij zo’n bedrijf – denk aan Daisycon of TradeDoubler – en binnen het netwerk worden de commerciële uitingen op externe sites plaatst. De sitebeheerder en netwerkexploitant ontvangen pas een vergoeding als een consument via die advertenties iets koopt of aanvraagt.

Links

Affiliate marketing helpt niet alleen de verkoop, het heeft nog een extra gunstig effect op de zoekmachinepositionering van de site van de adverteerder. Zoekmachines ranken namelijk onder meer op inkomende links. Dus links vanuit externe sites naar je website.

En een hogere positie in zoekmachines levert immers meer traffic op naar de site van de adverteerder

Dat is precies wat affiliates doen. Ze plaatsen links naar de adverteerder. Google ziet externe links als een bewijs van betrouwbaarheid en beloont dat met hogere noteringen in de zoekresultaten.
Zo heeft affiliate marketing ook nog een gunstig neveneffect. Affiliates werken zo zelfs mee aan een hogere directe verkoop voor de adverteerder. En een hogere positie in zoekmachines levert immers meer traffic op naar de site van de adverteerder. Meer traffic betekent vermoedelijk ook meer directe omzet.

Emigratieboek.nl

Emigratieboek.nl is een typische nichetailer. De webshop biedt een uitgebreid assortiment aan boeken en dvd’s over wonen en werken in andere landen. De omzet van de webwinkel stijgt van kwartaal op kwartaal ongeveer 50 procent.
Omdat emigreren een ongekend aantal bestemmingen kent, is het assortiment onderverdeeld in werelddelen en landen. Eigenaar Eric Jan van Dorp is eind vorig jaar begonnen en heeft nu ongeveer vijftig partnersites die boeken voor hem verkopen. Eenderde van zijn omzet komt nu via de affiliates, die een commissie van 7 procent opstrijken.
Bij Emigratieboek kunnen affiliates zelf hun assortiment samenstellen. Partners kunnen precies pakken wat ze in hun shop willen aanbieden, toegesneden op hun publiek, omgeven met content die past bij product en publiek.

Verschuiving

Net als alle advertenties op internet, hebben ook de affiliate advertenties last van teruglopende interesse van de internetbezoeker. Bezoekers worden meer en meer geconfronteerd met advertentielawaai en ontwikkelen een beroepsdoofheid. Daarom moeten de producten steeds meer naar de doelgroep gebracht worden, in plaats van andersom.

Contentfeed

Daisycon, een van de belangrijkste Nederlandse spelers op het gebied van affiliate marketing, speelt al voorzichtig met het concept. Daisycon is bijvoorbeeld topverkoper van proefabonnementen van kranten en tijdschriften. Het heeft volgens Marko Doborschelski, directeur van Daisycon, de helft van de Nederlandse markt hiervoor in handen. Via partnersites natuurlijk.
Het bedrijf vormt vooral de contentfeed en handling voor sites van anderen, die tegen een percentage van de omzet die de affiliates (partners) voor ze genereren.

Portal

Daisycon doet dat bijvoorbeeld voor Tiscali. Deze internetprovider heeft een portal waarop eigen bezoekers en klanten geserviced moeten worden. Tiscali wil eigenlijk die bezoeker alles bieden wat hij maar nodig heeft om zo een grotere klantenbinding te bereiken.

“Een extra service als het afsluiten van proefabonnementen kan daarbij helpen. Simpelweg omdat elke Nederlander dat online wel eens doet”, zegt Dobroschelski.