Berg in Flevoland zal Nederlands klimaat veranderen /1 reactie

Berg in Flevoland zal Nederlands klimaat veranderen

Wat is het effect van ‘de berg’ van Thijs Zonneveld - twee kilometer hoog, te bouwen in Flevoland - op het Nederlandse klimaat? Noorse omstandigheden, met veel extra regen en sneeuw, ontdekten onderzoekers van Wageningen UR.

Oud-wielrenner Thijs Zonneveld heeft een droom. Een twee kilometer hoge berg in Flevoland om te wielrennen en wintersporten. Afgelopen maanden meldde zich een hele horde ingenieursbureaus, architecten en projectontwikkelaars die het idee wel zien zitten. En het graag willen uitvoeren. Ze werken aan een plan, dat te volgen is via diebergkomter.nl.

Onderzoekers Ronald Hutjes, Herbert ter Maat en Eddy Moors van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, waren vooral geïnteresseerd in het effect van zo’n berg op het klimaat.

Vergelijkbaar met Bergen, Noorwegen

“Het was maar een verkennende studie,” relativeert Ronald Hutjes, “maar het klimaat rond die berg zou wel eens kunnen gaan lijken op dat van het Noorse Bergen. Daar valt op jaarbasis twee tot drie maal zoveel neerslag als in Nederland. Zo’n berg is namelijk een obstakel met grote invloed op wind, wolkenvorming en dus neerslag. De wind wordt om de berg heen gedwongen. Daardoor zal de windsnelheid op grondniveau zowel bovenwinds als benedenwinds lager worden. Dat effect strekt zich uit van 10 kilometer vóór de berg tot 50 kilometer erachter. Langs de zijkanten van de berg zal de wind juist toenemen, in een flinke stroomafwaartse strook van tientallen kilometers lang. Ook rond de top van de berg zal het flink waaien.”

Ronald Hutjes, Herbert ter Maat en Eddy Moors hebben hun studie gedaan met een hoge resolutie weermodel, zoals dat ook voor de dagelijkse weersvoorspellingen wordt gebruikt. Daarmee hebben zij twee simulaties gedaan van de zeer natte maand augustus 2006. Eén simulatie voor de huidige situatie en één waarin midden in Flevoland een 1500 meter hoge berg prijkt.

Uit die simulatie bleek dat de neerslag door de berg behoorlijk zal toenemen. Uiteraard op de berg zelf, maar ook in tientallen kilometers lange ‘pluimen’ stroomafwaarts aan weerzijden van de berg. Er kan per maand wel een paar honderd mm (dus een paar honderd liter per vierkante meter) meer neerslag vallen, vaak in buien met hoge intensiteit. En dat extra water moeten we ook weer uit de polder kwijt zien te raken.

Sneeuw

Ronald Hutjes: “Al met al blijkt dat de effecten op het weer groot kunnen zijn. De zomer uit onze simulatie was erg nat, en in de winter zal de neerslag voor een deel in de vorm van sneeuw vallen, maar een verdubbeling van de hoeveelheid neerslag in het gebied rondom de berg lijkt zeker niet onmogelijk. In dat opzicht gaat Flevoland lijken op het Noorse Bergen, met een berg om te skiën, maar ook met een jaarlijks Regenfestival en paraplu-automaten in de straten.”

In deze toelichting geven van Ronald Hutjes, Herbert ter Maat en Eddy Moors een nadere uitleg van hun berekeningen en figuren.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.