Bestaat er een economie zonder bonuscultuur? /1 reactie

Bestaat er een economie zonder bonuscultuur?

Dat bonussen de zakenwereld niet hebben kunnen redden weten we inmiddels wel. Blijkbaar bracht de bonuscultuur zoveel risico’s mee dat de private wereld de publieke wereld nodig heeft om overeind te blijven. Wat moet een werkgever dan bieden? Financiële prikkels niet, oordeelt Harm-Jan Langelaar. Een vooruitblik met het verleden.

Semco

Je kunt geen boek over innovatief ondernemerschap openslaan zonder te lezen over Semco. Het Braziliaanse bedrijf dat de ultieme innovatie en openheid betracht. Werknemers bepalen hun eigen uren en salaris. Tweemaal per jaar worden de managers geëvalueerd door hun ‘ondergeschikten’ en personal assistent en secretaressen zijn er niet. Die zijn overbodig. Hoe en waarom dit bedrijf werkt staat te lezen in het boek Maverick dat oprichter Ricardo Semler schreef. Schrijven over Semco is niet innovatief, de ideeën die eruit voortvloeien wel. Ook ruim 25 jaar na oprichting nog.

Ne’erlands pessimisme

In Nederland lijkt voorlopig Semco nog geen verandering in denkwijze teweeg te brengen. In onderzoek van Management Team over uitbetalingen in natura staat te lezen dat bijna zestig procent van de managers vermoedt dat werknemers alleen maar geldbelust zijn. Van de ondervraagde managers ziet veertig procent er wel heil in om werknemers gedeeltelijk in natura uit te betalen, de helft ziet dit zelfs voor zichzelf wel zitten. (Met de opmerking over geldbeluste werknemers in het achterhoofd, vraag je je haast af of managers dit niet alleen maar willen omdat hen dit meer geld oplevert?)

De zingeving en optimalisatie van nut en mogelijkheden van werknemers is veel belangrijker.

ING

Dat financiële middelen niet nodig zijn om werknemers te motiveren blijkt wel uit de successen van het HR-beleid van ING. De financiële dienstverlener won vorig jaar in het derde kwartaal de AWVN-Innovatietrofee vanwege haar beleid ter bevordering van de employability van werknemers. In de CAO van 29 duizend werknemers is ruimte opgenomen voor bijvoorbeeld extra scholing. Ruim vierduizend werknemers hebben inmiddels aangegeven daar oren naar te hebben. Hierdoor vergroten ze niet alleen hun waarde voor het bedrijf, maar ook hun eigen kansen op de arbeidsmarkt.

De toekomst lijkt niet te liggen in het uitkeren van bonussen (ondanks de psychologische rapportages over topmanagers) of het betalen van hoge salarissen. De zingeving en optimalisatie van nut en mogelijkheden van werknemers is veel belangrijker.

Deze tekst verscheen eerder op www.infeite.nl.

Reageren via Facebook

Over Harm-Jan Langelaar

Harm-Jan Langelaar is verbonden aan de redactie van Liones Publishing Services. Al zijn weblogs verschenen eerder op infeite.nl. Als medewerker van onder andere Scriptiewinkel.nl en verschillende onderzoeksdatabases is hij vooral bezig met wetenschappelijke rapporten.