Column/ Bestaat er nog zoiets als online privacy? /4 reacties

Column: Wilfred van Roij

Foto van de auteur

Na een loopbaan van 25 jaar bij politie Nederland, waarvan de laatste 10 jaar als tactisch (digitaal) rechercheur, heeft Van Roij in mei 2007 de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Hij is nu algemeen Directeur bij www.digitaleopsporing.nl Digitale opsporing heeft een eigen particulier recherchebureau en forensisch onderzoeksbureau en maakt onderdeel van de Securitygroep van Com-Connect. De unit 112Academy ook onderdeel van Com-Connect verzorgd opleidingen op het gebied van veiligheid.

Bestaat er nog zoiets als privacy? Of hebben internet en in het bijzonder sites zoals Hyves, LinkedIn en Facebook onze privacy van ons gestolen?

BNN

Op de avond van tweede paasdag was ik te gast bij het radioprogramma BNN Today. Samen met presentatrice Willemijn Veenhoven, schrijver Bart de Koning en Europarlementariër Sophie in ’t Veld werd er gesproken over privacy in Nederland.

Veertig procent van de jonge volwassenen tot 35 jaar heeft een eigen website of weblog voor vrienden, familie en collega’s, en er wordt steeds meer persoonlijke informatie geplaatst op dating sites en online communities. De terechte vraag in deze discussie was dan ook: bestaat er nog wel zoiets als online privacy?

Mijn antwoord was simpel: privacy bestaat niet meer. Google weet al heel veel van ons en en zal in de toekomst alleen nog maar meer te weten komen. En als Google het niet meer weet, dat zorgen wij er zelf wel voor dat veel persoonlijke gegevens op het internet te bewonderen zijn.

Diefstal

Door een “ik heb toch niks te verbergen”-houding en een algemene desinteresse in wie er allemaal met je persoonsgegevens aan de haal gaat, bent je zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland

Je weet toch nog wie de winnaar was van de Big Brother Award 2007? Volgens de jury van deze Award was - en ben - je zelf de grootste bedreiging voor je privacy.
Door een “ik heb toch niks te verbergen”-houding en een algemene desinteresse in wie er allemaal met je persoonsgegevens aan de haal gaat, bent je zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland, aldus de stichting bij uitreiking van de Awards in 2007.

De beveiliging van je persoonlijke informatie op sites zoals Hyves, LinkedIn en Facebook is niet alleen een kwestie van privacy. Het is ook een belangrijke stap in het voorkomen van diefstal van je identiteit. Door veel persoonlijke informatie online te plaatsen maakt u het kwaadwillende erg makkelijk om met je levensverhaal een nieuwe identiteit te creëren.

Kikker

Het blijft verwonderlijk te zien hoe makkelijk is het om een totaal fictieve persoon of figuur te ontwikkelen en deze vervolgens te plaatsen op een community - met als enig het doel zoveel mogelijk persoonlijke informatie te vergaren.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van ‘Freddi Staur’. Deze kikkeravatar, ontwikkeld door een internetbedrijf in Boston, wist in korte tijd 82 vrienden te vinden op de community van Facebook.

Yvonne

Wij ontwikkelden onze eigen Freddi Staur. In oktober van 2007 zag Yvonne het levenslicht. Een leuke Nederlandse meid van 25 jaar, beroep verpleegkundige en wonende in het oosten van ons land. Een leuke foto van Yvonne in verpleegsteruniform was snel gevonden in het smoelenboek van een ziekenhuis in Brisbane, Australië.

We zijn nu 6 maanden verder en Yvonne heeft inmiddels op Hyves meer dan 100 vrienden door het hele land. De vriendenlijst van Yvonne is een ware afspiegeling van onze Nederlandse samenleving, de leeftijd varieert van 16 tot 64 jaar en Yvonne mag politieagenten, doktoren, huisvrouwen en zelfs een Officier van Justitie en een Tweede Kamerlid tot haar vrienden rekenen.
Gevaarlijk?

Persoonlijk

Yvonne wist met sommige van haar digitale vrienden een dusdanige intieme sfeer te creëren dat deze de meest persoonlijke informatie aan haar begonnen prijs te geven. In korte tijd kreeg Yvonne privételefoonnummers, datums van vakanties, bedrijfsinformatie en zelfs bankrekeningnummers via krabbel of email toegestuurd.

We zijn blijkbaar bij vol bewustzijn bezig om op internet ons gehele privéleven bloot te geven

Het lijkt er dan ook steeds meer op dat de termen van privacy en internet niet meer samengaan. We zijn blijkbaar bij vol bewustzijn bezig om op internet ons gehele privéleven bloot te geven. Het lijkt er daarom ook op dat het merendeel van Nederland nog steeds niet bewust is van het feit dat gegevens die geplaatst worden op het internet, ook jaren later nog altijd vindbaar zijn.

Is het inderdaad zover gekomen dat ons sociale leven en verkeer niet meer bestaat zonder internet? Het lijkt er steeds meer op dat degene die niks deelt op internet ook niet meer mee mag doen.

Toestemming

In oktober van 2007 kwam het CPB gelukkig met het volgende persbericht: “Persoonsgegevens internet beschermd. Internetters mogen niet zomaar bijzondere persoonsgegevens over iemand anders op het web publiceren, zoals bijvoorbeeld de levensovertuiging of een strafrechtelijk verleden. Zoiets mag alleen met uitdrukkelijke toestemming.”

Maar ook deze richtlijn van de overheid zal zeker de oplossing niet zijn. We zullen ons er meer bewust van moeten worden dat we met onze persoonsgegevens op internetnet net zo zorgvuldig moeten omgaan - wat we meestal wel doen in onze normale, fysieke wereld.

Reageren via Facebook