Betere sportprestatie door zuurstoftekort /reageer

Betere sportprestatie door zuurstoftekort

Wie zijn of haar lijf herhaaldelijk blootstelt aan een zuurstoftekort verbetert een daarop volgende sportprestatie. Dat blijkt uit onderzoek van Dick Thijssen, verbonden aan het UMC St Radboud en aan de Liverpool John Moores University (UK).

Het is al langer bekend dat een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort in bijvoorbeeld een arm (ischemisch preconditioneren, IPC) schade aan de hartspier na een hartinfarct vermindert. Fysioloog dr. Dick Thijssen vroeg zich af, of ook sporters gebaat zouden kunnen zijn bij deze techniek. Na gunstige eerste resultaten van een proefonderzoek in Nijmegen zette hij met subsidie van UK Sport, de koepel van Engelse sportbonden, in Liverpool een wetenschappelijk verantwoorde studie op om het effect van IPC op een sportprestatie te bepalen.

Aantoonbaar beter

Bij dertien goed getrainde vrijwilligers werd vier maal gedurende vijf minuten de bloedtoevoer naar de benen één voor één afgesloten. Daarna moesten ze zo snel mogelijk vijf kilometer hardlopen. Hun tijd werd vergeleken met de tijd die ze liepen zonder een kunstmatig tekort. De uitkomst was dat de vrijwilligers de afstand gemiddeld 34 seconden sneller aflegden. Dat komt neer op een verbetering van 2,3 procent.
Uit ander onderzoek bleek IPC niet alleen bij een lange afstand, maar ook bij sprintende rugbyspelers en bij de 100 meter vrije slag de prestatie aantoonbaar te verbeteren.

Verzuring

Uit vervolgonderzoek is gebleken, dat bij een duurinspanning na een opgewekt zuurstoftekort de spieren minder verzuren dan na dezelfde inspanning zonder. Het is nog niet duidelijk of er zich minder melkzuur vormt, of dat het melkzuur sneller wordt afgebroken.
Kunstmatig opgewekt zuurstoftekort is, mits onder deskundige begeleiding toegepast, geen gevaarlijk techniek; het is vergelijkbaar met het afbinden van de arm voor een bloeddrukmeting. Toch raadt Thijssen af om er zelf mee te gaan experimenteren. ‘De techniek is nog onvoldoende uitontwikkeld. Bovendien is het schadelijk om een lichaamsdeel te lang af te binden.’

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter