Nieuws/ Beveiligingsprobleem ov-chipkaart leidt tot spoeddebat /reageer

door: Merien ten Houten
over: informatica, mobiliteit, privacy, consumenten, computer
op: 8 januari 2008

Op initiatief van GroenLinks houdt de Tweede Kamer waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de beveiligingsproblemen rond de ov-chipkaart. De aanvraag voor het spoeddebat wordt gesteund door regeringspartij CDA. Translink Systems, het bedrijf dat in Nederland verantwoordelijk is voor de invoer van de kaart, probeert intussen de onrust rond de beveiliging van de kaart te sussen.

Volgens Translink is slechts een kleine schakel in tal van beveiligingsmaatregelen gekraakt en is de ‘geheime sleutel’ nog intact. Persoonsgegevens zouden niet op de chip staan en dus ook niet gestolen kunnen worden. XS4All oprichter en beveiligingsdeskundige Rop Gonggrijp brengt hier tegen in dat wel persoonlijke informatie, zoals het soort abonnement dat de reiziger heeft, te lezen is. TransLink heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar de beveiliging van de ov-chipkaart. De verwachting is dat dit onderzoek in februari is afgerond.

Duitse hackers

De Duitse hackers Karsten Nohl en Henryk Plötz toonden tijdens een computercongres eind december in Berlijn aan hoe ze de ov-chip konden kraken. Met apparatuur van nog 100 euro ontrafelden ze de geheimen van de zogeheten ‘Mifare’-chip. De Mifare chip is een product van voormalig Philips dochter NXP. Gonggrijp was bij deze demonstratie op het Chaos Computer Congres. In de Volkskrant zei hij over de chipkaart: ‘Deze chipkaarttechnologie is weg, stuk, niet meer te gebruiken.’ Gonggrijp heeft eerder met succes de beveiliging van stemcomputers aan de kaak gesteld.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duijvendak dreigt een groot probleem als er niet snel een oplossing komt. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer ‘moet duidelijk maken dat de kaart honderd procent veilig is, anders moet de uitgifte ervan worden stilgelegd’. Omdat de ov-chipkaart onder meer in Rotterdam al in gebruik is, wil hij het onderzoek door TNO niet afwachten.

Reageren via Facebook

Reacties