Bewijs geleverd: we willen er graag bijhoren /1 reactie

Bewijs geleverd: we willen er graag bijhoren

Dat mensen geneigd zijn hun mening aan te passen aan die van anderen is bekend. Nu is ook bekend welke processen in de hersenen ervoor zorgen dat we dat doen, zelfs zonder dat we dat in de gaten hebben. Dit publiceerde een Rotterdams-Nijmeegse groep onderzoekers in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Neuron.

Als we zien dat we afwijken van de groep gaat er een fout-signaal af in de hersenen. Ons ‘oepsgebied’ wordt erg actief, het beloningsgebied daarentegen juist minder. Dat is samen zo’n sterk signaal dat we fout zitten dat we ook geruime tijd later dezelfde fout niet nog eens maken, schrijven de onderzoekers in Neuron.

Sociaal in je eentje

Om de hersenprocessen die betrokken zijn bij sociaal gedrag te meten in een éénpersoons-scanner is listigheid en creativiteit nodig. De onderzoekers bedachten hiervoor de volgende opzet: proefpersonen moesten in hoog tempo 222 gezichten op aantrekkelijkheid beoordelen op een achtpuntsschaal. Nadat ze zelf hun punt hadden gegeven werd een hogere, lagere of gelijke score getoond.

In de instructie werd ze verteld dat die score het gemiddelde oordeel van anderen was die ook aan de test hadden meegedaan, en dat ze dat cijfer te zien kregen om het verblijf in de scanner wat minder saai te maken. Na de opdracht werd er samen nog wat gedronken en gekletst, waarna de onderzoeksleider binnenkwam met dezelfde foto’s en de mededeling dat er iets mis was gegaan met de dataregistratie en of de proefpersoon nog even snel de scores opnieuw kon invullen.

Zonder uitzondering schoven mensen hun oordeel op in de richting van het getoonde gemiddelde. Er was wel veel individuele variatie in de mate waarin men opschoof, maar er was niemand die niet op zijn minst een beetje bijdraaide.