Bibliotheek Oosterschelde wint RESET-Award
/reageer
-
door: Redactie Sync over: management, innovatieprijs, beleid op: 20 oktober 2016 De Zeeuwse bibliotheek Oosterschelde wist het beste opnieuw te beginnen en bemachtigde daarom de RESET-award
Het Amsterdamse consultancybureau Over/Nieuw weet alles van opnieuw beginnen en reikt daarom een innovatieveprijs uit
De Zeeuwse bibliotheek Oosterschelde wist het beste opnieuw te beginnen en bemachtigde daarom de RESET-award. Het Amsterdamse consultancybureau Over/Nieuw weet alles van opnieuw beginnen en reikt de prijs daarom jaarlijks uit aan innovatieve bedrijven met een maatschappelijke missie. Bibliotheek Oosterschelde wordt geroemd omdat het laaggeletterdheid aanpakt door scholen te bezoeken, financiering anders organiseert en ook nieuwe media aan zo’n 7.000 Zeeuwse kinderen onderwijst. Daarmee lijkt er een nieuwe strategie voor bibliotheken gedefinieerd.
“Het is fijne waardering voor een prestatie die het hele team leesconsulenten toekomt”, zegt Saskia den Otter, specialist bij de Bibliotheek Oosterschelde, die verheugd is met de RESET-award. “Hoe we te werk gaan? Wij laten de collectie los en gaan met een hbo-opgeleide leesconsulent de klas in. En dat werkt: een boek in een kast zegt een kind niks, dus laten we ze zien wat verhalen en fantasie met ze doen en worden ze nieuwsgierig.” Daarbij zet Bibliotheek Oosterschelde ook in op multimediale toepassingen die nog onderbelicht blijven in het onderwijs. “Denk aan programmeren, veilig internetten, het maken van een presentatie, e-books en luisterboeken. Er is immers meer dan het papieren boek.”
Olievlekeffect van de digitale bibliotheek
“We zijn gewoon begonnen”, vertelt Den Otter. “Je moet niet bang zijn om op je bek te gaan. Door je meerwaarde te laten zien in het onderwijs, zien docenten dat je ze een stukje werk uit handen neemt en worden steeds meer scholen enthousiast.” Er is dan ook sprake van een olievlekeffect: startte de Digitale Bibliotheek zeven jaar geleden met vier scholen, nu zijn dat er 58 – van de 104 in de regio. “In 2018 willen we 80 procent van de scholen bereiken. Dat is haalbaar, want scholen vragen om onze leesconsulenten. Zo willen we onmisbaar worden en blijven voor het onderwijs.”
Anne Nieboer, oprichter en directeur van Over/Nieuw: “Het enthousiasme en de inzet van de bibliotheek is onderscheidend. Daarbij hebben ze echt op reset gedrukt en een visie voor de toekomst ontwikkeld. De bibliotheek wordt nu door onderwijs, en niet alleen door gemeenten, gefinancierd. Volgens mij is deze bibliotheek toekomst-klaar.”
Voorbeeld voor Nederlandse bibliotheken
Marije Klomp, programmamanager bedrijvennetwerk bij MVO Nederland, was samen met Tessa de Geus (Adviseur sociale en stedelijke innovatie bij Kennisland) de vakjury. Klomp: “De bibliotheek pakt een belangrijk maatschappelijk probleem aan, namelijk laaggeletterdheid. En dat op een vernieuwende manier. Eigenlijk zijn ze een bibliotheek nieuwe stijl, een bibliotheek 2.0. Ze beïnvloeden daarmee hopelijk de hele sector. Ze hebben een andere lading gegeven aan het woord bibliotheek: van een plek waar je heen moet, naar een organisatie die bij jou langskomt. Een voorbeeld voor alle bibliotheken in Nederland.”
De jury en de publieksstemmen bepaalden elk voor vijftig procent de winnaar. Naast de Bibliotheek Oosterschelde waren Incentro, Marie Stella Maris en Instock genomineerd.
RESET-boek
Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking leerden de aanwezigen over het opzetten van succesvolle projecten aan de hand van het RESET-project canvas. Dit is een praktisch en sterk visueel hulpmiddel voor projectmanagement. De aanwezige organisaties lieten zich inspireren door de succesverhalen van de vier finalisten waarna zij, met Over/Nieuw-coaches, samenwerkten aan thema’s rondom vernieuwing binnen organisaties. Het boek is opgesteld door Over/Nieuw en biedt kaders voor veranderingstrajecten. Meer informatie over het boek vind je hier.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook