Biedt nieuw kankervaccin toekomst?
/1 reactie
-
door: Kristel Hurenkamp over: financiering, geneeskunde, gezondheid, medisch op: 5 december 2013 Na chemo of bestraling blijven vaak nog kankercellen in het lichaam achter.
Innovatief kankervaccin moet dit voorkomen, zodat kanker na behandeling minder snel terugkomt.
Kanker is nog altijd doodsoorzaak nummer één. Er verschijnen steeds meer vaccins op de markt die een nieuwe manier van behandeling mogelijk moeten maken. Vaak blijven echter na de behandelingen nog kankercellen in het lichaam achter. Daardoor kan de kanker terugkomen. Kankervaccinbedrijf DCPrime zegt met een nieuw vaccin te komen dat de kans dat kanker terugkeert kleiner maakt.
Succesvol
“Hoewel we in Nederland al een aantal mooie stappen hebben gezet, is het in zeer veel gevallen nog steeds zo dat na behandeling de kanker terugkomt”, begint Marcel Zwaal, CEO van kankervaccinbedrijf DCPrime. “Dit komt doordat na behandeling met chemo of bestraling vaak nog kankercellen in het lichaam achterblijven. Dat willen wij met een nieuw vaccin voorkomen.” DCPrime, een spin-off van het VU Medisch Centrum, heeft de DCOne-technologie ontwikkeld, een platform voor de ontwikkeling van kankervaccins. Er is inmiddels een vaccin ontwikkeld op basis van een cel afkomstig uit een patiënt met acute leukemie (AML). Het bedrijf denkt hiermee een middel te hebben gevonden dat het immuunsysteem leert om kankercellen te herkennen en aan te vallen.
Het eerste vaccin is in fase I succesvol gebleken. Twaalf patiënten met AML zijn in studiefase I getest, in eerste instantie op de veiligheid van het vaccin. “En die veiligheid is bewezen”, vertelt Zwaal. “Bovendien zagen we ook eerste aanwijzingen dat de levensverwachting omhoog gaat bij behandeling met dit vaccin.” Het nieuwe therapeutische vaccin is volgens het kankervaccinbedrijf op grote schaal te produceren en tevens goedkoper dan menig andere behandeling.