Bier kan risico op hart- en vaatziekten verlagen /reageer

Bier kan risico op hart- en vaatziekten verlagen

Bier heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten wanneer het met mate gedronken wordt, net als wijn. Dit concluderen Italiaanse onderzoekers van Fondazione di Ricerca e Cura.

Uit eerder onderzoek bleek dat alleen wijn dit effect had. Daarom deden de Italianen een meta-analyse van zoveel mogelijk wetenschappelijke studies. In totaal vergeleken ze de drinkgewoontes van 200.000 mensen met elkaar.

Ze vonden dat een matige consumptie van bier, ongeveer twee glazen per dag voor mannen en een voor vrouwen, het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Het risico van bierdrinkers is soms zelfs 31 procent lager dan dat van geheelonthouders.

“We hebben het effect van bier en wijn apart van elkaar bekeken. Eerst zagen we een risicoverlaging, maar zodra mensen meer dronken, verdween dit voordeel en werd de kans op hart- en vaatziekten hoger”, zegt onderzoeksleider Simona Costanzo.

Voorzichtig

De auteurs benadrukken dat bier- en wijndrinkers voorzichtig moeten zijn met het interpreteren van de resultaten. “Wijn en bier zijn onderdeel van iemands levensstijl”, zegt Augusto Di Castelnuovo, hoofd van de statistiekafdeling. “Mensen die zich beperken tot één glas, eten waarschijnlijk ook gezond, op tijd en wellicht samen met familie of vrienden.”

De onderzoekers vragen zich af of het gezondheidseffect te verklaren is door alleen de alcohol of ook door andere ingrediënten in beide dranken. In bier en wijn zitten bijvoorbeeld polyphenolen, die mogelijk goed zijn voor het hart.

Check het onderzoeksrapport in European Journal of Epidemiology.

Lees ook:

Geheelonthouders leven vijf jaar korter dan alcoholdrinkers
Gen bepaalt hoeveel alcohol je drinkt
Rode wijn goed voor libido vrouw
Santé: rode wijn drinken is goed voor de gezondheid

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl