Big Data in de gezondheidszorg: innoverend of inbreuk op privacy? /reageer

Big Data in de gezondheidszorg: innoverend of inbreuk op privacy?
  • door: Redactie Sync
    over: privacy, medisch
    op: 17 oktober 2014
  • Philips en RadboudUMC ontwikkelen een digitale pleister die data verschaft over de conditie van de patiënt

  • Philips zet met een deze nieuwe ontwikkeling de eerste stappen in de toepassing van Big Data in de gezondheidszorg

Sinds jaar en dag wordt er binnen de gezondheidszorg gezocht naar nieuwe technieken, behandelingen, en medicijnen die ons kwaliteitsleven moeten verlengen. De nieuwste innovatie is een samenwerking van Philips en RadboudUMC die deze week de digitale pleister introduceerden.

Digitale pleister

Door middel van een in de Verenigde Staten ontwikkelde sensortechnologie is deze pleister in staat om belangrijke data op te meten van de conditie van het hart en de luchtwegen. Deze gegevens worden vervolgens verstuurd naar het Philips Health Suite Digital Platform alwaar ze worden gedeeld met de betrokken medici. Deze nieuw ontwikkelde wearable biedt zowel patiënten als begeleiders doorlopend inzicht in de gezondheidstoestand van de patiënt, en dat tegen lagere kosten en met minder ongemak.

Platform

Deze innovatieve pleister is slechts een onderdeel van een overkoepelende visie binnen de bedrijfsvoering van Philips: de ontwikkeling van een platform voor patiënten en zorgverleners. Het platform moet inzicht verschaffen in een Elektronisch Patiënten Dossier en wordt daarnaast een bron voor behandelplannen, diagnoses en bewakingstools. Uiteindelijk is ‘samenwerking’ het toverwoord. Na volledige implementatie dient het platform een community te zijn voor de gezondheidszorg, de patiënten en soft- en hardwarebouwers om samen nieuwe, innoverende producten en diensten te kunnen ontwikkelen. Philips zet met de ontwikkeling van dit platform de eerste stappen in de toepassing van Big Data in de gezondheidszorg.

Big Data in de gezondheidszorg

Terwijl de ene groep Big Data in de gezondheidszorg bejubeld als een moderne en toekomstgerichte vorm van bedrijfsvoering, is de andere groep vooral sceptisch over een toenemend gebruik van persoonlijke gegevens. Voorstanders zien in de toepassing van Big Data in de gezondheidszorg vooral mogelijkheden voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen. Zo stellen Fred Balvert, Tijs van den Broek en Alex Slatman, alle drie sprekers tijdens de Social Media Week te Rotterdam, dat het gebruik van Big Data deuren openzet naar de ontwikkeling van medicijnen die perfect aansluiten op de individuele patiënten en hun gezondheidsklachten. Het concept van dit gepersonaliseerde medicijn kan slechts realiteit worden als alle partijen openstaan voor Big Data. Tot nu toe zijn het volgens hen vooral de doctoren die zich verstoppen achter hun specialismen. Daarnaast rijzen er natuurlijk vragen als de behandelingswijze afkomstig uit de statistieken van Big Data botst met die van de arts. Want wie heeft er dan gelijk? Tot slot ziet men Big Data nog altijd als een verlies van privacy. Echter, ondanks deze weerstand, is Big Data volgen Balvert, Van den Broek en Slatman niet te stoppen. Volgens hen zouden specialisten beter naar elkaar moeten luisteren en moet het conservatieve en het angstige eruit.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.