Big Data: nieuwste hype of toekomst van de bank? /1 reactie

Big Data: nieuwste hype of toekomst van de bank?

Banken weten veel over hun klanten. Aan de hand van allerlei innovatieve ideeën proberen zij die klantgegevens om te zetten in kennis en wijsheid om de concurrentie voor te blijven. De financiële markt maakt kennis met de mogelijkheden van Big Data. Maar hoe ver gaat dit? In hoeverre profiteren banken al van de nieuwste mogelijkheden en wat is Big Data nu eigenlijk?

“Banken kennen alle transacties en deze gegevens moeten ze nog jaren bewaren ook. Ze zitten dus op een berg aan informatie die ze een bij goede ontsluiting veel kan leren”, zegt JanKees Lampe van Inergy, leverancier van data warehouse- en business intelligence-oplossingen. Dat verklaart de opkomst van Big Data in finance. Big Data is kortweg een nieuwe technologie om sneller nieuwe data te verwerken en te ontsluiten. De financiële wereld is een van de eerste domeinen waar Big Data doordrong.

Data diffuser

Kenners spreken van gestructureerde data en ongestructureerde data. De eerste groep data rolt uit de boekhouding of een ander programma. De tweede groep bestaat uit data die afkomstig is van klanten en op internet is beland. “De recente ontwikkelingen met betrekking tot online en social media hebben data veel diffuser gemaakt”, zegt Lampe. “Al die verschillende data moet je verzamelen, analyseren en updaten, omdat niet alles na verloop van tijd nog relevant is. Business Intelligence (BI) zorgt er dan nog voor dat organisaties met die data slimme dingen kunnen doen.”

Unistream

Inergy werkt onder meer voor de Russische grootbank Unistream, de derde bank van Rusland, die in meer dan 95 landen actief is. “Het is een interessante markt met veel toetreders”, vertelt Lampe. Vanwege de groei was de bank naarstig op zoek naar managementrapportages en stuurinformatie. “Wat zijn de geldstromen? Waar kunnen we het best agentschappen starten? Maar ook: hoe kunnen we onze dienstverlening verbeteren? En hoe kunnen we de tarifering optimaliseren?”

De antwoorden op deze vragen wilde Unistream verkrijgen met behulp van BI – het liefst in de cloud. Daarvoor klopte de bank bij Inergy aan. “Wij bieden ‘banking in the cloud’ en hebben een BI-omgeving ingericht van waaruit we alle relevante informatie aanleveren. We verzamelen dagelijks alle transacties en geven de analyses terug aan de gebruiker.”

Data-applicatiesilo’s

Volgens Wouter de Geus, binnen IT-concern Fujitsu verantwoordelijk voor de zogenoemde in memory-producten, kan de financiële wereld als geen ander van Big Data profiteren. “Van huis uit werkte men in de financiële wereld met mainfraims om data te kunnen verwerken”, zegt hij. “De consequentie daarvan is dat bepaalde data-applicatiesilo’s ontstonden. Met andere woorden: diverse grote databases ondersteunden verschillende processen.” Om die reden is Big Data volgens hem alleen al een oplossing voor de financiële wereld.