Nieuws/ Bijnadoodervaring mogelijk zonder bijna te sterven /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, psychologie
op: 31 augustus 2007

Vrijwel iedereen kent de verhalen van mensen die een bijnadoodervaring hebben gehad en daarbij uit het lichaam zijn getreden: zo zagen ze bijvoorbeeld dat ze werden geopereerd, gereanimeerd of ernstig ziek in een bed lagen. Onderzoekers van het University College London hebben echter - zonder ernstige gezondheidssituaties, maar met virtuele technieken - mensen het gevoel gegeven dat ze uitgetreden waren maar toch wisten dat zij ‘gewoon’ leefden.

Om iemand een uittreding te laten beleven, moest - zo meldt New Scientist - onderzoeker Henrik Ehrsson zien te bereiken dat tegelijk het zicht en het gevoel werden geprikkeld. Hij filmde hiertoe proefpersonen van achter, die via een headset direct deze beelden zagen. Tijdens het filmen werden de proefpersonen geprikkeld door met een plastic voorwerp over de rug te strijken.

De combinatie van deze prikkels leidde ertoe dat de proefpersonen daadwerkelijk een uittreding mee leken te maken: ze zagen een persoon op de film die over de rug gestreken werd, ze wisten dat ze gefilmd werden en ze voelden het strijken ook daadwerkelijk, maar dan 2 meter voor hen. Volgens Ehrsson en de andere onderzoekers tonen deze resultaten aan dat de hersenen inderdaad zo geprikkeld kunnen worden, dat iemand denkt dat hij uitgetreden is en zichzelf dus - bijvoorbeeld op de operatietafel - kan zien en de ingreep ook kan inbeelden en voelen.

Reageren via Facebook