Nieuws/ Bill Gates en Toshiba werken aan kleine efficiënte kernreactor /reageer

door: Merien ten Houten
over: natuurkunde, energie, milieu
op: 23 maart 2010

TerraPower, een bedrijf dat in handen is van Bill Gates, en Toshiba gaan mogelijk samen een kleine kernreactor ontwikkelen. De investering past in Gates beleid om te investeren in oplossingen voor een beter klimaat en duurzame energie. Zo stak hij eerder ongeveer 5 miljoen dollar in geo-engeneering, het aanpassen van het klimaat.

traveling-wave reactor

Volgens The Wall Street Journal is TerraPower in gesprek met het Japanse Toshiba, bekend van elektronica maar ook een leverancier van kernreactoren. De twee partijen willen een kleine kernreactor maken die op verarmd uranium kan draaien. Het gaat dan om een TWR-reactor of ‘traveling-wave reactor’. Dit type reactor kan tot 60 jaar draaien zonder dat de brandstof hoeft te worden bijgevuld. Conventionele kernreactoren hebben na een aantal jaar nieuw uranium nodig. De TWR zou ook veel minder radioactief afval voortbrengen dan de huidige kerncentrales. Verarmd Uranium is wereldwijd ruimschoots beschikbaar.

De reactor kan worden ingezet in kleine afgelegen gebieden. Toshiba heeft al een kleine reactor ontwikkeld, de 4S (Super-Safe, Small and Simple) Reactor, die bestemd is om te voldoen aan de energievraag in afgelegen gebieden of dorpen.

Toshiba is een grote speler op het gebied van kernenergie. Toshiba nam in 2006 de Amerikaanse kernreactorspecialist Westinghouse over. In 2015 wil Toshiba de omzet van zijn nucleaire activiteiten verdubbelen tot 8 miljard euro.

Reageren via Facebook

Reacties