Biobrandstoffen: drama of drager voor de nieuwe, nieuwe economie /4 reacties

Biobrandstoffen: drama of drager voor de nieuwe, nieuwe economie

Recent berichtte Sync.nl over over de uitsluitend positieve kanten van biogas. Maar er zitten aan de productie van biobrandstoffen ook schaduwkanten. Als biobrandstoffen worden geproduceerd uit sajobonen of mais, bijvoorbeeld. Deze grondstoffen zijn veelal met genetische manipulatie gemaakt en daarvan is het effect nog altijd onbekend. Verder zorgt de teelt van grondstoffen voor bio-energie dat met name in delen van Zuid Amerika, Afrika en Azië monoculturen ontstaan op plaatsen waar eerst tropisch regenwoud stond. Bovendien worden grote opbrengsten alleen gehaald met behulp van landbouwgif. Daarnaast vindt voor de teelt landonteigeningen plaats die met name kleine boeren van hun land haalt.

De Braziliaanse regering werkt eraan mee de agri-multinationals de ruimte te geven. Met name sojabonen worden in grote hoeveelheden in het amazonegebied in Zuid Amerika, maar ook elders verbouwd. De vernietiging van grote delen van het tropisch regenwoud werkt negatief uit op het klimaat, zo blijkt uit onderzoek. In delen van Afrika en Indonesië gebeurt dit ook.

De Baselboon

Om de ontbossing in Zuid Amerika af te remmen zijn er initiatieven om soja op meer duurzame wijze te gaan telen. Eén project is het zogenaamde Basel soja. Bedrijven als Campina, De Hoeve en enkele anderen helpen, door alleen deze soja af te nemen, mee aan het behouden van het tropisch regenwoud. Daarnaast is The round table of Responsible soy opgericht. Dit initiatief van een aantal NGO’s, banken, investeerders en maatschappelijke organisaties, wordt ondersteund door de Nederlandse soja coalitie, waarin een aantal bedrijven zijn vertegenwoordigd.

Aan de media lijkt een verwijt ook op z´n plaats. Die maakt vooral melding van massale ontbossing en stijgende voedselprijzen als gevolg van de productie van biobrandstoffen uit eetbare gewassen, klagen milieu-organisaties. Te vaak laat men na erbij te vermelden dat dit op zeer grote schaal wordt veroorzaakt door een handvol multinationals die eveneens de dienst uitmaken in de (genetische) landbouw, de chemische industrie en de handel in sojabonen, mais en enkele andere landbouwproducten. In een vertrouwelijk interne rapport van de Wereldbank wordt bevestigd dat de agro-multinationals een negatieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van de landbouw.