Biobrandstoffen tweede generatie in opmars - Europa loopt achter /7 reacties

Biobrandstoffen tweede generatie in opmars - Europa loopt achter

In tegenstelling tot recente berichten blijkt dat de ‘goede’ biobrandstoffen stevig in opmars zijn. Behalve biodiesel uit algen en gebruikt frituurvet en -olie, blijkt dat ook andere zogeheten tweedegeneratiebiobrandstoffen steeds meer terrein winnen.

Tweede generatie?

Tweedegeneratiebiobrandstoffen worden niet opgewekt uit speciale energiegewassen, zoals koolzaad, maïs, suikerriet of palmolie, maar uit gewasresten, zoals tarwestro en andere, ‘laagwaardige’ biomassa, zoals snoeiafval of algen. De tweede generatie biobrandstoffen hoeft daarom niet te concurreren over het beschikbare landbouwareaal, waardoor ze de voedselvoorziening niet in geding brengen en ook niet zullen leiden tot verdere ontbossing, in een zoektocht naar nieuwe akkers.
Bron: Groenportaal

USA en China

Zijn het in Europa nog vooral kleine en lokale projecten, de USA en China hebben inmiddels de productie van biodiesel op grote schaal ter hand genomen.
In diverse landen in Europa - waaronder Nederland - die tevens hun afvalprobleem willen oplossen, komt vooral de productie van biogas uit organisch afval steeds meer van de grond.

Documentaire

In de USA schijnt de bekroonde documentaire Fields of Fuel, die de opvolger van An Inconvenient Truth wordt genoemd, de biodieselindustrie een flink duwtje in de rug te geven. De film werd overigens door diverse bedrijven uit de branche gesponsord.

    Gaf de documantaire An Inconvenient Truth van Al Gore meerdere millieuproblemen aan, de film van Josh Tickell draagt vooral oplossingen aan zoals het verkrijgen van biodiesel uit (micro)algen als de oplossing voor schone brandstof. De documentaire won recent de Audience Award op het Sundance Film Festival te Park City in Utah.

Testrit

Een van de industriële sponsors, de firma Solazyme Inc. uit San Francisco, heeft bekendgemaakt dat in samenwerking met Chevron succesvol nieuwe biodiesel is getest in een standaard Mercedes.
De nieuwe ontwikkelde biobrandstof is volgens hen de meest hoogwaardige biodiesel die ooit geproduceerd is. De basisgrondstof - uit algen - is overigens ook geschikt in de chemische industrie voor het maken van plastic en in de pharmaceutische industrie voor meerdere toepassingen.