Biobrandstofproductie draait volop /3 reacties

Biobrandstofproductie draait volop

Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biobrandstoffen. Daarom enkele recente cijfers over de binnenlandse en buitenlandse productie van bijvoorbeeld ethanol en biogas op een rij:

Nederland

In Sas van Gent is de productie van bio-ethanol bij Nedalco toegenomen met 2,6 miljoen hectoliter. In Hardenberg wordt een nieuwe productiefaciliteit voor bio-ethanol gebouwd (eind 2007 is men begonnen met bouwen). Als de fabriek klaar is, zal men daar per jaar ongeveer 33,5 miljoen liter bio-ethanol produceren. In de nieuwe bio-ethanolfabriek in Wijster wordt dit jaar begonnen met een productie van 100 miljoen liter op jaarbasis. Deze productie is voor het bijmengen van benzine (5.75 in 2010). De fabriek zal in 2010 voldoende produceren voor twee miljoen auto’s.

Andere Europese landen

Een Duitse bio-ethanolfabriek is vanaf eind 2007 begonnen met de productie van 10 miljoen liter per jaar. De brandstof wordt in deze fabriek geproduceerd uit wei, een afvalproduct van kaas. Om problemen met betrekking tot de staatsinkomsten te voorkomen, gaat men er in Duitsland steeds meer toe over om ethanol en biodiesel alleen nog als ‘bijvulling’ (E5, E85) toe te laten. De vrijstelling van accijns van 2004 tot en met 2007 is inmiddels ingetrokken. Door de genoemde maatregel dreigt zelfs een overproductie van deze schone brandstoffen te ontstaan.

In Ierland wordt al sinds 1978 bio-ethanol geproduceerd. Dit is ongeveer 10 miljoen liter per jaar. In het verleden werd deze brandstof echter voor andere doeleinden gebruikt. Nu wordt ongeveer 25 procent (2,5 miljoen liter) voor aanvulling van E5 en E85 gebruikt. Zweden ten slotte zal de bio-ethanolproductie in 2008 uitbreiden en komt op 500 miljoen liter per jaar.

In 2007 werd er in heel Europa in totaal 2,7 miljard liter bio-ethanol geproduceerd, in 23 fabrieken. In 2008 moeten dat er uiteindelijk 60 zijn met een capaciteit van ruim 8 miljard liter.

Andere werelddelen

In Brazilië is de productie van bio-ethanol uit suikerriet inmiddels al 21 miljard liter per jaar. De productie kan echter nog fors opgevoerd worden. Bijna 800 miljoen liter werd in 2007 uitgevoerd naar Europa.

In de Verenigde Staten werd onlangs bekend dat het Amerikaanse bedrijf VeraSun met de opening van een nieuwe ethanol bioraffinaderij die een productie heeft van 110 miljoen gallons per jaar, de totale productie opschroeft naar een totaal van 1,4 miljard gallons ethanol per jaar.