Biogas verovert lokale markten /1 reactie

Biogas verovert lokale markten

Bij steeds meer lokale - vaak kleinschalige - projecten wordt gebruik gemaakt van biogas. Een greep uit de Nederlandse initiatieven.

Stroom uit koeienmest

In Makkinga (Zuid-Friesland) krijgen ruim vierhonderd huishoudens hun energie van koeienmest en ander organische (afval)stoffen. De boer kan als energieproducent zijn inkomstendaling opvangen, die het gevolg is van lage prijzen voor melk en granen.
Daarnaast zijn er de milieuvoordelen: Uitstoot van CO2 vermindert, het methaangas wordt opgevangen en het mestoverschot is schoon en financieel voordelig op te lossen. (zie bijgaande video)

Rioolslib voor de kachel

Een Apeldoornse woonwijk wordt via biogas uit rioolslib via voorzien van schone energie. Bijkomend voordeel: De kosten van waterzuivering zijn fors lager.

Tweede leven voor etensresten.

Etensresten die afkomstig zijn van horecabedrijven en ziekenhuizen en afgekeurd voedsel uit fabrieken krijgen in Moerdijk een tweede leven. Uit de resten wordt biogas gewonnen, waarmee een megawatt stroom wordt opwekt, goed voor ongeveer 2.500 huishoudens.

Frietfabriek draait op eigen aardappelschillen

Stroom en warm water door biogas opwekken uit aardappelschillen. Dat gebeurt in Lommel, België. Jaarlijks wordt 120.000 ton aardappelschillen en afvalslib afkomstig van de firma Farmfrites omgezet via biogas in stroom en warm water voor de fabriek en in stroom voor zo’n 12.500 huishoudens. Daarmee is deze instalie één van de grootste in Europa.

Zwemmen met koeienmest

Biogas afkomstig van de koeienmest van een dichtbijgelegen boerderij voorziet het zwemparadijs in Putten zowel van stroom als warmte. Door deze warmte-krachtkoppeling wordt de vrijgekomen energie maximaal benut.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.