Nieuws/ Blaadjes in Tsjernobyl minder radioactief dan tabak /reageer

door: Marjon Vinck
over: chemie, geneeskunde, gezondheid, medisch
op: 2 juni 2007

Dat roken slecht is voor je gezondheid, weet iedereen eigenlijk wel. Nicotine en teer zijn maar twee van de stoffen die de schade aanrichten, maar wat we niet wisten is dat een tabaksblad meer radioactief is dan een boomblaadje uit Tsjernobyl, zo meldt New Scientist.

Onderzoekers van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki (Griekenland) hebben de radioactiviteit van tabaksbladen uit heel Griekenland gemeten. Uit hun berekeningen bleek dat de straling - bij het roken van 30 sigaretten per dag - van natuurlijk radium en polonium bij tabaksbladeren maar liefst 125 keer zo hoog is dan de straling van cesium-137 die men waarnam op bladeren van bomen in Tsjernobyl (25 tegenover 0,199 microsieverts).

Ook al gaat het hierbij om slechts 10 procent van het totaal aan natuurlijke radioactiviteit waar wij mensen tijdens ons hele leven aan blootstaan, spreken de onderzoekers toch van een verhoogd risico. Zij vermoeden dan ook dat het aantal gevallen van longkanker bij rokers niet zozeer veroorzaakt door stoffen als teer en nicotine, maar juist door deze - van nature aanwezige - radioactiviteit.

Reageren via Facebook

Reacties