Nieuws/ Blinde rechercheurs ingezet in België /reageer

door: Audrie van Veen
over: psychologie, privacy, sociologie
op: 24 november 2007

De Belgische politie zet visueel gehandicapte rechercheurs in bij de strijd tegen terrorisme, drugshandel en georganiseerde misdaad. Ze vormen bijvoorbeeld bij de Brusselse politie een team dat zich vooral zal toeleggen op het beluisteren van afgetapte telefoongesprekken en afgeluisterde conversaties.
De filosofie is dat de zeer goede ontwikkeling van het gehoor van blinde mensen aanwijzingen zal opleveren die horenden nooit kunnen vinden. Zo kunnen zij individuele stemmen onderscheiden in geroezemoes, aan achtergrondgeluiden horen waar een verdachte zich bevindt, of de verdachte een vaste of mobiele verbinding gebruikt en of de automotor op de achtergond van een BMW of een Citroën is. De rechercheurs hebben een speciale status binnen de politie, waarbij ze wel deel uit maken van het politiecorps maar bijvoorbeeld niet mogen deelnemen aan arrestaties of wapens mogen dragen.

Versoepelde wetgeving

De oprichting van het speciale team is een reactie op een versoepeling van de Belgische wetgeving op het gebied van afluisteren. Er mag in meer situaties dan voorheen afgeluisterd worden, maar bijkomende eis daarbij is wel dat elke tap volledig uitgeschreven moet worden. Dit is een van de taken van het nieuwe team.

Win-win

Het blijkt een win-win situatie te zijn voor beide partijen. De Belgische politie was verbaasd over de enorme hoeveelheid reacties, en zal het komende jaar de teams uit gaan breiden. Voor de blinden is het een erkenning van hun capaciteiten en talenten, die niet altijd vanzelfsprekend is. Veel hogeropgeleide blinden komen moeilijk aan passend werk. En de politie krijgt aanwijzingen omtrent feiten die anders onopgemerkt waren gebleven.

Succes

Bij de Antwerpse politie is men zeer enthousiast. Een blinde medewerker, vloeiend in zeven talen en een kenner van dialecten, die daar sinds vijf maanden werkt heeft al essentiële aanwijzingen opgeleverd: een drugsmokkelaar die in een tap van zeer slechte kwaliteit door de politie als Marokkaans was geïdentificeerd, bleek Albaans te zijn.
Ook is de medewerker zich aan het trainen om te kunnen aangeven welk telefoonnummer er wordt gebeld op basis van de toetstonen. In het vaderland van de beroemde detective Poirot blijken niet langer alleen de ‘kleine grijze celletjes’ maar ook juist de scherpe oren van de politiemensen hun vruchten af te werpen…

Reageren via Facebook

Reacties