Beter beeld van adervernauwing met meten van bloedstroom /reageer

Overlevingskansen

Van ’t Veer bewees dat wanneer je een drug-eluting stent gebruikt die gecontroleerd medicijn afgeeft, er slechts in 5 tot 10 % van de gevallen een hemodynamisch belangrijke vernauwing door zo’n inkapseling optreedt. De medisch ingenieur is opgetogen over de superieure kwaliteit van de medicijnafgevende stent, maar heeft een kanttekening: “De fysiologiewaarden zijn aantoonbaar beter, maar dat wil niet zeggen dat de overlevingskansen van de gedotterde patiënten ook hoger zijn. Daarvoor moet studie verricht worden met duizenden mensen. Dat kunnen wij in het Catharina niet zelf doen, dat gaat de farmaceutische industrie wellicht oppakken.” Wat de hartkleppen betreft, Van ’t Veer ontdekte dat het voor de fysiologie van het hart niet uitmaakt welke oriëntatie een prothese heeft. Zes maanden na het plaatsen van de kleppen was er geen verschil in druk te meten tussen twee methoden van implantatie.

Proefhonden

Op de TU/e gebruikte Van ‘t Veer een kunststof hartmodel. Om de veiligheid te testen waren ook in vivo proeven noodzakelijk. “In Maastricht hebben we met vijf afgekeurde politiehonden volop testen kunnen doen. Vergeet niet dat een infuus voor het eerst rechtstreeks in het hart moest worden aangebracht. Tegelijkertijd konden we bij de honden een ringvormige bloedstroommeter om de kransslagader aanleggen. Zo was een directe vergelijking tussen thermodilutie meting en werkelijkheid mogelijk. Uit deze dierproeven bleek dat mijn methode werkt én dat het aanbrengen van de benodigde hoeveelheid infuus in het hart niet schadelijk is.”

Nu kan de techniek worden toegepast om de functionaliteit van haarvaatjes bij mensen met haarvatproblemen te onderzoeken. Onderzoeker Van ’t Veer is per november aangenomen als medisch ingenieur in het Catharina-ziekenhuis. Daar kan hij bezoek van medici uit heel de wereld verwachten. De universiteit Stanford, waar hij bij zijn opleiding tot Qualified Medical Engineer stage liep, toont interesse, evenals de ziekenhuizen van Glasgow in Groot Brittannië en Wenen in Oostenrijk.

Dit artikel verscheen eerder in Cursor

Marcel van‘t Veer verdedigt op 18 december om 16.00 u zijn proefschrift “ Hemodynamic measurements in coronary, valvular and peripheral vascular disease” in het Auditorium van de TU/e.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Norbine Schalij

Norbine Schalij is freelance journalist. Haar interessegebied is heel breed.
Ze schrijft verslagen van medisch tuchtrechtzaken voor het artsenvakblad MedNetMagazine. Voor studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven schrijft ze in Cursor, het weekblad van de TU/e.