Strijd tussen Airbus en Boeing is goed voor milieu en comfort
/reageer
-
door: Merien ten Houten over: duurzaam, mobiliteit, concurrentie, strategie, materiaal op: 9 juli 2007 Vliegtuigen van de toekomst gaan niet sneller maar zijn zuiniger
Hiermee kan de luchtvaartindustrie groeien zonder extra overlast
Vliegen is vies en lawaaiig. Vliegen is economisch belangrijk en geeft de mens een ongekende vrijheid. De spagaat waar Schiphol en duizenden andere luchthavens op deze wereld in zitten.
Stapje voor stapje
Vliegtuigen zijn de laatste decennia veel schoner en stiller geworden. Een Boeing 737-800 is niet meer te vergelijken met Boeings eerste passagiers jet, de in de jaren 50 ontwikkelde 707. Tot nu toe ging de ontwikkeling echter met kleine stapjes. De eerste 737 werd al in 1967 afgeleverd. Door de jaren heen is het vliegtuig continue aangepast en verbeterd. De 737 is veruit het populairste passagiersvliegtuig te wereld.
Maar in 1988 kwam Airbus met de A320 familie. Deze serie vliegtuigen was veel moderner dan de 737. Belangrijke innovaties waren de glazen cockpit, geen metertjes maar schermen, en het fly by wire-principe, geen fysieke verbinding meer tussen stuurknuppel en de stuurvlakken maar een joystick die via een computer het vliegtuig aanstuurt. Boeing reageerde met de Next Generation 737 die naast andere verbeteringen ook was voorzien van een glazen cockpit.
Het was het begin van een heftige en soms bijna dodelijke concurrentiestrijd tussen Airbus en Boeing. Waarbij in 2001 Airbus voor het eerst meer orders won dan Boeing. Nu Airbus ook de grote A380 biedt wordt Boeing op alle fronten beconcurreerd door Airbus. Een nieuwe stap was dus noodzakelijk. Eerst stelde Boeing de Sonic Cruiser voor. Een vliegtuig dat net iets langzamer dan het geluid zou kunnen vliegen terwijl het verbruik vergelijkbaar bleef met conventionele vliegtuigen. De snelheidswinst van ongeveer 20% was echter niet waar luchtvaartmaatschappijen op zaten te wachten. Na de aanslagen van 11 september ging het heel slecht met de luchtvaartindustrie. Mensen vlogen minder en brandstofprijzen schoten omhoog. Hoewel het passagiersaanbod weer goed is zijn de brandstrofprijzen nog steeds hoog bovendien is er een groeiende zorg om de impact die de mens heeft op het klimaat. Snelheid is niet zo belangrijk meer. De wereld vraagt nu om een ander soort vliegtuig.
De Boeing Dreamliner
De Sonic Cruiser is dus nooit gekomen en Boeing kondigde de Dreamliner aan. Op 8 juli werd dit nieuwe toestel, nu 787 genaamd, aan het publiek voorgesteld. De 787 concurreert direct met de Airbus 330 en 340. Hij kan, afhankelijk van de versie en inrichting, 250 tot 330 passagiers vervoeren.
Maar het meest opvallende is dat Boeing de voor de Sonic Cruiser gebruikte technologieën heeft toegepast om niet sneller, maar meer efficiënt te vliegen. De 787 is volgens Boeing 20% zuiniger dan vergelijkbare vliegtuigen. Het nieuwe ontwerp moet ook zorgen voor minder geluidsoverlast. De 787 zal zowel in het vliegtuig als daarbuiten stiller zijn dan haar concurrenten.
Het is de eerste passagiersjet die niet van aluminium maar van composiet materiaal gemaakt is. Er zijn wel delen van andere vliegtuigen van composiet gemaakt, zoals de vleugels, maar nog nooit en heel vliegtuig. Composiet materialen zijn sterker en lichter dan aluminium. Nadeel is dat er nog weinig ervaring mee is en dat slijtage minder zichtbaar is. Eén van de minder voor de hand liggende voordelen is dat de luchtvochtigheid in de 787 hoger is dan in een conventioneel vliegtuig. De gebruiker materialen zijn niet corrosiegevoelig en daardoor kan de luchtvochtigheid op een voor mensen comfortabelen niveau gehouden worden.