Nieuws/ Boze manager bereikt meer /reageer

door: Laura Vogels
over: personeel, management, psychologie, bedrijfskunde
op: 11 juni 2007

Managers mogen best wat meer emoties laten zien. Het lijkt wellicht ongepast, maar het laten zien van emoties blijkt in bepaalde situaties zeer effectief. Dit stelt Frederic Damen, promovendus aan de Erasmus Universiteit, in zijn onderzoek De leiding nemen. Hij onderzocht wat een leider effectief maakt, en ontdekte dat emoties een belangrijke rol spelen bij het motiveren van medewerkers.

Goed leiderschap is van groot belang voor het overleven en de groei van organisaties. Vanuit psychologisch perspectief is dat het motiveren van volgers tot het behalen van goede prestaties. In dit motivatieproces spelen emoties - zowel van de leider als van de volger - een belangrijke rol. Damen beschouwt ze dan ook als sociaal functioneel.
Bij crises en in reorganisaties treden bijvoorbeeld vaak heftige emoties op. Die zijn er niet voor niets, ze hebben een sterke functie op de werkvloer. Dit geldt voor de emoties van de leidinggevende, maar zeker ook voor de medewerkers.

In een crisissituatie is boosheid een gepastere emotie dan enthousiasme. Het kan de medewerker op korte termijn beter op scherp stellen. Voorwaarde hiervoor is wel, dat de medewerkers zelf op dat moment niet gebukt gaan onder spanningen of stress. In dat geval doen ze niets met de vaak subtiele emotionele informatie van hun manager. Enthousiasme werkt zeker wel positief, als het goed gaat op het werk, merendeels omdat medewerkers de leidinggevende als charismatisch gaan zien en charismatische leidinggevenden zijn effectiever. Damen spreekt dan ook van een match tussen emoties van de medewerkers en leidinggevenden: Boze leidinggevenden vinden een goed gehoor bij boze medewerkers en enthousiaste medewerkers doen het goed als hun leidinggevende ook enthousiast is. Damen baseerde zijn conclusies op uitkomsten van experimenten en onderzoek in organisaties.

(Bron: Erasmus Universiteit - eerder gepubliceerd op In Feite)

Reageren via Facebook

Reacties