Ontmoet Braungart: Europa's duurzaamheidsgoeroe /2 reacties

Ontmoet Braungart: Europa

De Duitse duurzaamheidsgoeroe Michael Braungart verovert met zijn revolutionaire ideeën nu ook de Europese bestuurskamers.

Sinds Gores film An Inconvenient Truth begint het besef door te dringen dat de aarde wel eens eindig zou kunnen zijn. We moeten er niet aan denken dat zich een nieuwe Big Bang zou kunnen voordoen - een die het Grote Einde betekent in plaats van het begin van alles wat wij kennen.

Regeringen over de hele wereld beginnen zich druk te maken, politici nemen de gelegenheid te baat om de spotlights op zich gericht te krijgen, kortom: het behoud van de natuur - en hoe wij daarin kunnen overleven - is hot.

Recycle

Michael BraungartMaar nieuwe plannen en initiatieven die er toe doen zijn altijd het gevolg van een of enkele specialisten die er echt voor gaan zitten. De Duitse chemicus Michael Braungart is er een van. Hij schrijft niet alleen theorieën over hoe we de aarde leefbaar kunnen houden, maar laat ook in praktijk het soort initiatieven zien die écht het verschil moeten gaan maken. Deze oud-directeur van Greenpeace Chemistry heeft in 1987 het Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA) in Hamburg opgericht, waarvan het “Intelligent Products System” (IPS) een cruciaal onderdeel is. IPS creëert producten voor een recycle-economie. Braungart won er in 1993 de Océ-van der Grinten Award mee. Daarnaast is hij Scientific Manager van het Hamburg Environmental Institute, een non-profit onderzoekscentrum dat een Top 50 bijhoudt van bedrijven in de chemische industrie die milieubewust (trachten te) produceren.
Maar zijn levenswerk tot nu toe is wel de Cradle to Cradle-filosofie.

Standaardbegrip

Braungart dankt zijn reputatie aan de ‘Cradle to Cradle’-filosofie (C2C), meldde Het Financieele Dagblad eerder. De filosofie is inmiddels uitgegroeid tot een standaardbegrip in kringen van duurzaamheidsdenkers. In dit verband wordt Braungarts naam altijd in één adem genoemd met de Amerikaanse architect William McDonough, medeauteur van het in 2002 uitgebrachte boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things.”