Ontmoet Braungart: Europa's duurzaamheidsgoeroe /2 reacties

In dat boek formuleerde het duo de revolutionaire idee van ‘upcycling’, dat simpelweg zegt dat afval niet alleen hergebruikt moet worden (’recycling’), maar zelfs als natuurlijke grondstof kan dienen. Bekend voorbeeld zijn sportschoenen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen met zaadjes in de zool. De weggegooide schoen vormt na compostering voedsel voor planten en bron van nieuw leven. Afval is in deze filosofie geen afval meer maar voedsel.

Ford fabrieksterrein, herzien door Braungart en McDonoughKlinkt utopisch. Feit is wel dat de theorie van ecologisch verantwoord produceren veel weerklank vindt in de praktijk. Braungart en McDonough hebben om de tafel gezeten met grote, Amerikaanse bedrijven en boekten daar opmerkelijke resultaten. Zo investeerde Ford op advies van het duo in een grondige herziening van het zwaar vervuilde fabrieksterrein, waar vogels zich nu thuis voelen op de met gras bedekte fabrieksdaken.

Het ziet ernaar uit dat Nederland de weg naar Braungart en Epea heeft gevonden. De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade van 2012 en de regio Venlo hebben zich met hulp van de Duitser gecommitteerd aan de C2C-principes. ‘Als eerste regio in de wereld’, riepen ze bij bekendmaking. De chemicus heeft zich voorts bereid gevonden een leerstoel C2C te bezetten, die de regio Venlo wil oprichten.

Dat Braungart desondanks bij veel bedrijven welkom is, lijkt een voor de hand liggende reden te hebben: zijn strategie pleit niet voor versobering. Ongebreidelde consumptie en groei gaan juist hand in hand met een schoner milieu. Dat is waar MVO-voorzitter Lageweg graag een kanttekening plaatst: ‘Zijn paradigma is: met techniek is alles op te lossen. Maar dat is niet waar, het milieuprobleem gaat óók over consumptiegedrag. Daar heeft hij niet veel over te melden.”

En wie nu meer wil gaan horen over Cradle to Cradle, kan op 11 oktober in Het Planetarium in Amsterdam-Zuidoost gaan luisteren naar Josephine Greene, directeur Trends and Strategy van Philips Design, en Paul Ray (van People Planet Profit). Daarnaast zal Albin Kälin, CEO and business partner van Michael Braungart in EPEA, er bedrijven bespreken die al met het Cradle to Cradle-concept werken en de allereerste producten op dit gebied op de markt hebben gebracht.

Zie ook info over Let’s Cradle, een congres in Maastricht op 1 en 2 november.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is media-ondernemer en mede-eigenaar van Sprout en Management Team, uitgaven van de MT MediaGroep BV.
Volg hem ook op Twitter