Nieuws/ Britten onder toezicht /reageer
door: | Renée Kneppers |
---|---|
over: | elektrotechniek, privacy |
op: | 30 juli 2007 |
Natuurlijk is er cameratoezicht in alle Westerse landen. In het Gare du Nord in Parijs houden 247 camera’s de wacht, in Amsterdam hangen 25 camera’s op de Wallen en 9 in het Nieuwendijk-kwartier, en de Rotterdamse commissie voor Bestuur en Veiligheid heeft in mei Londen en Birmingham bezocht om ideeën op te doen voor een veiligere stad. Waarom juist die steden? In het Verenigd Koninkrijk is camera- en ander toezicht is zo alomtegenwoordig, dat het wel een sciencefictionfilm uit de jaren 60 lijkt. Ooit zoiets als de serie The Prisoner, gezien? Nou, behalve de grote, witte ballonnen die rebellerende burgers opslokken, begint met name Londen er verdacht veel op te lijken.
Wat cijfers, voor de beeldvorming:
- In de Londense metro hangen 6000 camera’s.
- Een Londenaar schijnt in z’n dagelijkse woon-werkverkeer zo’n 300 keer door een camera gespot te worden.
- Sinds 1990 zijn in Engeland minstens 4,2 miljoen toezichtcamera’s geïnstalleerd in 400 steden, waarvan 2 miljoen in publieke ruimtes. Dat is 10 procent van alles camera’s van de wereld, en 1 camera op 14 Britten.
- Politie en douane verwachten het aantal arrestaties en vervolgingen van misdaden met 10 te vermenigvuldigen, onder meer door het Automatic Number Plate Recognition-systeem. Dit ANPR-systeem wordt in Nederland gebruikt bij het meten van reistijd, bijvoorbeeld in het project rekeningrijden.
Niet alleen camera’s volgen de Britten in hun dagelijkse leven: klantenkaarten registreren hun koopgewoontes en hun kinderen zijn opgenomen in databases waartoe sociale dienst, gezondheidsdiensten en het onderwijs toegang hebben. Maar dat gebeurt bij ons ook. En, ook redelijk onschuldig, maar toch: met je OV-kaart ben je in de Londense metro constant traceerbaar door een chip in je pas. Iets verder gaan Her Majesty´s politiediensten als je gearresteerd wordt: dan worden namelijk je DNA-gegevens in je dossier opgenomen - ook na een klein delict en zonder uitzondering.
Dat zijn de bestaande voorzieningen, maar daar blijft het niet bij. De regering heeft plenty projecten. Zoals een biometrische identiteitskaart, waarmee iedereen door het hele land op te sporen valt. Verder werken ze aan een computerprogramma dat moet kunnen liplezen (!) en aan gezichtsherkennende mini-fotocamera’s die vanaf 2016 in straatlantaarns ingebouwd zouden worden.
Tenslotte is in het Noorden van Engeland een proef uitgevoerd met sprekende camera´s. Niet dat zo´n camera op eigen initiatief gaat roepen, maar de agenten aan het andere eind van de Closed Circuit TV kunnen perps toespreken in geval van vechtpartijen, vandalisme of vuil storten. Opmerkelijk genoeg is het de bedoeling kinderstemmen voor die waarschuwingen te gebruiken. Little brother is watching you, zeg maar.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook