Canon van de journalistiek - verzuild, verlost, verdwaald /reageer

Canon van de journalistiek - verzuild, verlost, verdwaald

Als de nieuwe uitgave Canon van de Journalistiek iets aantoont, dan is het wel dat in deze tijd van mediarevolutie de fundamenten van de vrije pers onaangetast blijven. GeenStijl, zolderkamertjesjournalistiek, i-reporting; de democratisering van de media is niet tegen te gaan. Maar het is een digitale rimpeling in de mediageschiedenis. Wat blijft is dat het journalistieke handwerk gaat om het controleren van de macht. Punt.

Eigenlijk. Eigenlijk is journalistiek een heel eenvoudig beroep. Raadpleeg minimaal twee bronnen, pas hoor- en wederhoor toe en check je feiten dubbel. Monkey see, monkey do, moet je daar nu negen jaar voor naar school? Nee, daarvoor niet. Maar wel, onder meer, om te begrijpen dat je als journalist niet alleen de nobele waarnemer van de geschiedenis bent, maar dat je de geschiedenis mede bepaalt. Schuldig dus, net als alle stervelingen, vanaf de dag dat je tot deze roeping komt. Schuldig aan een president die ´moet´ aftreden (Watergate), schuldig aan maatschappelijke onrust (Wallraff), schuldig aan de eigen onmacht (Luyendijk). Het kan lang duren voordat de verantwoordlijkheid die daarbij hoort, doordringt.

Bevriend zijn met een politicus, het interviewen van een kind, correspondent in een land waarvan je de taal niet spreekt - hoe ga je om met de morele dilemma’s bij het niet-alledaagse alledaagse. Maar ook: hoe een boek over een vakantie met de trein je internationale doorbraak kan zijn. En hoe breng je een nieuwsverhaal: flippend, bloggend, twitterend? Of toch met een telefoontje naar de eindredactie? Hoe dan ook, voor iedereen die wil lezen waar de journalistiek faalde en slaagde is er nu Canon van de Journalistiek , samengesteld door Ad van Liempt, lector aan de School voor Journalistiek In Utrecht, en geschreven door medewerkers van de Kenniskring Crossmedia van de Faculteit Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

Veertig boeken, films, documentaires en website die voor zichzelf spreken. Onbetwistbare en onmisbare voorbeelden van het vak van journalist. En natuurlijk voer voor discussie. Maar daarvoor een voorwaarde: wie het beter weet, raadpleegt eerst minimaal twee bronnen, past hoor- en wederhoor toe en checkt de feiten dubbel.
Het boek is hier te bestellen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.