CES 2011: Tablet-Palooza /reageer

CES 2011: Tablet-Palooza

In 2010 heeft Apple met de iPad het tablet-genre nieuw leven ingeblazen. Het veelbesproken apparaat is in de eerste 6 maanden 7,5 miljoen over de toonbank gegaan, heeft een marktaandeel dat momenteel rond de 95% schommelt en is derhalve een behoorlijk succes te noemen. Tijd voor concurrentie, en daar was de Consumer Electronics Show 2011 in Las Vegas de ideale plek voor. Op de beurs is een ware stortvloed aan tablet apparaten gepresenteerd; iedere zichzelf respecterende producent van een computer of smartphone had op zijn stand wel een variant op het Apple product te tonen. Hier kort een overzicht van drie concurrenten: RIM, Motorola en Dell. Waarin verschillen deze tablets en kunnen ze het de iPad moeilijk maken?

RIM Playbook

Als telefoonfabrikant is RIM (Research In Motion) bekend geworden met de diverse modellen van de Blackberry, die e-mailen met een fysiek toetsenbord op de mobiele telefoon populair gemaakt heeft. RIM ziet toekomst in de tablet en touch-based schermen en dat heeft nu geleid tot de Playbook. De Playbook is met 7 inch een stuk kleiner dan de iPad, heeft 2 camera’s, een HDMI uitgang en een mini-USB poort, wat allemaal ontbreekt op de iPad. Op de Playbook draait een nieuw besturingssysteem genaamd QNX, een bedrijf dat in april 2010 is gekocht door RIM. De recensies over de Playbook zijn vooralsnog lovend, mede door de verfrissende gebruikersinterface tussen alle Android apparaten. Het multitasken, waarbij spellen, websites (inclusief Flash filmpjes) en films tegelijkertijd actief zijn, wordt door de Playbook moeiteloos gedaan. Al is nog niet duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de batterij.

Motorola Xoom

Motorola presenteerde met een hoop poeha de Xoom. Bij het kijken van de introductiefilm zou je bijna denken dat zij eigenlijk de tablet zoals die er nu uitziet hebben bedacht. Hij draait op het nog niet uitgebrachte tablet-besturingssysteem van Google dat Honeycomb gedoopt is. De Xoom heeft een 10 inch scherm, ook 2 camera’s, 32GB flash geheugen en biedt een ingang voor mini-USB. Nieuw aan de Xoom is het feit dat hij werkt op 4G netwerken, waarvan de eerste deze zomer in de VS gelanceerd zal worden. Motorola belooft dat je hem pas na 10 uur hoeft op te laden.

Dell Streak 7

Computerfabrikant Dell kwam met de Streak 7. Zoals de naam doet vermoeden heeft hij een 7 inch scherm. De Streak 7 moet het doen met een versie van Google’s Android dat voor mobiele telefoons (en dus beduidend kleinere schermen) ontworpen is. De tablet beschikt over 2 camera’s, de snelle Tegra 2 system-on-a-chip en biedt ook toegang tot het snelle 4G netwerk. In 2012 zou pas een 10 inch versie voor de zakelijke markt volgen.

Succes?

2011 moet het jaar van de tablet worden, maar wie komt met het grootste marktaandeel over de eindstreep? Apple heeft een jaar geleden zijn iPad aangekondigd en is sindsdien bezig met de opvolger. Aangenomen dat Apple deze in maart of april op de markt brengt, is het de vraag hoe ze de concurrentie te lijf gaat. Het is niet onwaarschaarlijk dat ook hier 2 camera’s geïntroduceerd worden, gezien de FaceTime toepassing op overige Apple apparaten. Het feit dat bovengenoemde concurrenten nog geen prijzen hebben genoemd, schept ook geen helderheid en de geruchten gaan dat het lastig is om de iPad op prijs te bevechten. Wat vaak als een groot nadeel van Apple wordt gezien is de geslotenheid van haar mobiele apparaten. Wellicht dat de concurrenten daar op kunnen inspelen, met bijvoorbeeld een soort bestandsverkenner voor de tablet en de eerder genoemde USB-poorten. Het lijkt erop dat het erop of eronder is voor de concurrenten, voordat de iPad synoniem wordt voor de tablet, zoals de iPod dat is voor de MP3-speler.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Alexander Niemeijer

Alexander Niemeijer heeft een Corporate Finance master en werk als adviseur in het Oost-Nederland. Interesses betreffen technologie, Apple, finance, sport, filosofie, muziek en reizen.