Chatten met een bot: zitten we daar wel op te wachten?
/7 reacties
-
door: Marco van Kerkhoven over: internet, marketing, communicatie, businesstrends op: 24 april 2008 Bedrijven onderzoeken hoe ze chatbots kunnen inzetten - chatbots zijn hot
Maar zitten klanten wel te wachten op een communicatie met een robot?
De chatrobot rukt op. Steeds meer bedrijven onderzoeken de toepassing van deze vraag- en antwoordsoftware. Om menskracht en geld uit te sparen. Maar welke klant zit te wachten op standaardantwoorden van een digitaal hoofd? “Internet is al zo anoniem.”
Chatbot?
Een chatbot bestaat uit een database met zoveel mogelijk zinnen en woorden, en een algoritme dat de zinnen van de invuller analyseert en daarop een logische respons geeft.
Een vraag- en antwoordconversatie is voor een chatbot eenvoudig. ‘Hoe laat vertrekt de trein van Brussel naar Amsterdam rond 17.00 uur?’ Sleutelwoorden: hoe laat; trein; Brussel naar Amsterdam en 17.00. De algoritmen zorgen ervoor dat een conversatie gaande blijft. De robot moet bijvoorbeeld een geheugen hebben. En woorden krijgen een waarde zodat robots kunnen herkennen welke richting een gesprek opgaat.
Een veelgebruikte chatbot technologie is de op XML gebaseerde programmeertaal Artificial Intelligence Markup Language. AIML is ontwikkeld door Richard Wallace.
Conversatie
Voor internet en andere platformen van dataverkeer geldt zo langzamerhand wat voor alle technologie geldt: als we het kunnen maken dan zullen we het maken. Soms volledig losstaand van de vraag of het product commercieel een succes gaat worden.
Een van de vindingen die aan internet een nieuwe toepassing zeggen te geven is de chatrobot, of chatbot. Dat is een database met soms wel tienduizenden standaardzinnen en slimme software die de zinnen als antwoord kan geven op een willekeurige vraag. Het liefst een logisch of informatief antwoord, maar er zijn ook chatbots die zomaar een conversatie gaande moeten houden.
Vragen
De chatbot is hot. In talloze bedrijven en wetenschappelijke instellingen wordt de communicatie tussen mens en machine bestudeerd. Welke commerciële en functionele toepassingen zijn er, wat verwachten mensen van een gesprek met een computer en welke zaken zorgen ervoor dat klanten een gestandaardiseerd antwoord accepteren? Het zijn een paar van de vragen waarmee de ontwikkelaars van chatbots zich geconfronteerd zien.
Het zijn vooral innovatieve bedrijven die de toepassingsmogelijkheden van chatrobots onderzoeken. Soms als levendig alternatief voor de Frequently Asked Questions, in een ander geval voor het genereren van antwoorden op thematische vragen over bijvoorbeeld het weer, nieuws of files.
Baby
Maar het robotkind heeft een eigen wil en geeft desgevraagd commentaar op het leven van de gebruiker
Het Nederlandse multimediabedrijf Media Republic lanceerde de internetbaby Eccky. Deze tamagotchi-achtige toepassing bestaat eruit dat een gebruiker een kind moet opvoeden. Maar het robotkind heeft een eigen wil en geeft desgevraagd commentaar op het leven van de gebruiker.
“In een week wordt het kind achttien jaar”, vertelt Yme Bosma van Media Republic. “Met vallen en opstaan natuurlijk. Dat is de lol.” De dialogen met het kind lopen via Windows Liver Messenger (voorheen MSN). Of Eccky gaat aanslaan is nog onzeker.
Er zijn al wel succesvolle voorbeelden van het gebruik van een chatbot. Een virtuele variant van VJ Rachel Perry – bestaande uit 400 videoclips en enkele duizenden slim gekozen zinnen en opmerkingen – lokte eens in drie weken 16.000 bezoekers naar de internetsite Maximonline. Zij kwamen om een auto te winnen. Daarvoor moesten ze meedoen aan een vraag- en antwoordspel met Rachel.