Chemie spoort nieuwe Van Gogh op /reageer

Chemie spoort nieuwe Van Gogh op
  • door: Igor Znidarsic
    over: chemie, materiaal
    op: 5 juni 2012
  • Het Kröller-Müller Museum heeft er een Van Gogh-schilderij bij.

  • Dankzij een nieuwe onderzoekstechniek konden zowel het bloemstilleven als de worstelaars die aanvankelijk het doek vulden, worden geanalyseerd.

Het Kröller-Müller Museum heeft er na langdurig onderzoek weer een Van Gogh-schilderij bij: Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen. Sinds het museum het werk in 1974 opnam in de collectie werd aan de echtheid getwijfeld.

Onlangs is een team van wetenschappers van de TU Delft, Universiteit Antwerpen, Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY), het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum erin geslaagd de echtheid aan te tonen.

Ongebruikelijke uitbundigheid

De twijfel werd onder meer ingegeven door het buitengewone formaat voor het onderwerp (100 x 80 centimeter), terwijl Van Goghs Parijse bloemstillevens over het algemeen niet zo groot zijn. Nu blijkt dit te komen doordat onder het stilleven een ouder academiestuk zit met twee worstelaars waar Van Gogh de bloemen overheen heeft geschilderd.

Een ander argument voor afwijzing betrof de voor Van Gogh ongebruikelijke uitbundigheid van het bloemstilleven, in het bijzonder de royaal gevulde voorgrond. Het onderzoek maakt duidelijk dat dit kan komen doordat de kunstenaar op die plek een complete worstelaar moest overschilderen.

Nieuwe onderzoekstechniek

Dankzij een nieuwe onderzoekstechniek, MA-XRF (Macro Scanning X-ray Fluorescence Spectometry), konden zowel het bloemstilleven als het onderliggende schilderij uitvoerig geanalyseerd worden. Dit maakte het mogelijk om een karakteristiek van de Antwerpse kunstacademie (waar Van Gogh werkte) te herkennen, namelijk dat mannelijke modellen daar - in tegenstelling tot andere academies - halfnaakt poseerden.

Ook was het bekend dat Van Gogh aan de academie een stel worstelaars schilderde. Daarnaast bleken de gebruikte pigmenten geheel in overeenstemming met Van Goghs palet uit die tijd. Verder konden voor Van Gogh typerende verfstreken worden herkend aan de hand van de nu veel beter leesbaar geworden voorstelling.

Dit artikel verscheen eerder in Chemie Magazine.

Ook interessant:

De nieuwste fruitgeuren komt uit de fabriek
Zelfreparerende coating doet natuurlijk groei na

Reageren via Facebook

Reacties

Over Igor Znidarsic

Hoofdredacteur van Chemie magazine, het maandblad van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.