Chemotherapie beïnvloedt baby niet /reageer

Chemotherapie beïnvloedt baby niet
  • door: Desiree Hoving
    over: geneeskunde, gezondheid
    op: 5 maart 2012
  • Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap chemotherapie kregen, blijken zich normaal te ontwikkelen

  • De hersenen van een foetus zijn tegen chemo beschermd

Kinderen van vrouwen die chemotherapie kregen tijdens hun zwangerschap ontwikkelen zich net zo goed als kinderen van gezonde vrouwen. Dit concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven in The LancetOncology.

Ze onderzochten 70 kinderen die door 68 vrouwen ter wereld werden gebracht, terwijl deze zwangeren in totaal 236 chemotherapiebehandelingen kregen. De leeftijd van de geteste kinderen varieerde van 1,5 tot 18 jaar.

Hartfilmpje

Ze kregen een IQ test, er werd een hartfilmpje gemaakt en hun ouders moesten een vragenlijst invullen over hun gezondheid en ontwikkeling. Bij kinderen ouder dan 5 jaar wilden de onderzoekers onder meer weten hoe goed ze konden luisteren, praten en onthouden.

Uit de resultaten blijkt dat de cognitieve ontwikkeling van deze kinderen normaal is, maar dat alleen te vroeg geboren kinderen hierop lager scoren. Volgens de onderzoekers geldt dit voor alle prematuren.

Ongeacht leeftijd, geslacht en land geldt dat het IQ met gemiddeld 12 punten toeneemt voor elke maand zwangerschap.

Bevindingen

Ook het gedrag, de gezondheid, de luistervaardigheden, de groei en de hartfunctie van de kinderen komt overeen met die van de rest van de bevolking.

“Onze bevindingen tonen aan dat chemotherapie niet later tijdens de zwangerschap hoeft te worden toegediend of dat baby’s vroeger geboren moeten worden zodat sneller chemo kan worden gegeven”, zeggen de onderzoekers. “De beslissing voor chemotherapie moet op dezelfde manier genomen worden als bij patiënten die niet in verwachting zijn”.

Beschermd

In de praktijk is het mogelijk om chemotherapie te geven vanaf de 14de week van de zwangerschap, omdat het eerste trimester de meest kwetsbare periode is voor vergiftiging. In het tweede en derde trimester neemt door chemo het risico op aangeboren afwijkingen niet toe. Bovendien heeft eerder onderzoek uitgewezen dat de hersenen van een foetus tegen chemotherapie zijn beschermd.

Vervolgonderzoek bij meer kinderen moet uitwijzen of ze ook op langere termijn geen schadelijke gevolgen ondervinden van de behandeling tegen kanker.

Ook interessant:

Kanker is evolutie binnen ons lichaam
Computer analyseer kanker beter dan pathaloog

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl