Chevrolet Volt als noodstroomvoorziening /reageer

Chevrolet Volt als noodstroomvoorziening

Elektrische auto’s, zoals de Chevrolet Volt, beschikken over een indrukwekkend krachtige accu. Bij een mobiele telefoon is de accu één van de eerste componenten die de geest geeft. Maar de lithium-ion accu van een Chevrolet Volt heeft aan het einde van de levensduur van de auto nog een capaciteit van 70%. GM en ABB hebben nu een prototype noodstroomvoorziening ontwikkeld die op basis van tweedehands batterijen een huis enkele dagen van stroom kan voorzien.

Een auto-accu heeft zo’n lange levensduur omdat de belasting van die accu veel lager is dan die van bijvoorbeeld een mobieltje. De accu van een hybride auto zal zelden tot 100% worden geladen of volledig worden ontladen. Het is het volledig opladen of ontladen wat juist voor slijtage van de accu zorgt. Door typisch gebruik van een hybride auto en intelligente software wordt de kwaliteit van de accu gedurende de levensduur van de auto hoog gehouden. In Nederland biedt GM ook de nauw aan de Chevrolet Volt verwante Opel Ampera.

Het systeem dat samen met het Zwitserse ABB is ontwikkeld bevat niet alleen de batterijen maar ook transformatoren en schakelingen waardoor bij uitval van de netstroom het systeem automatisch kan overnemen. De module heeft een capaciteit van 25 kilowatt en biedt 25 kilowattuur aan energie. Het is veel goedkoper en milieuvriendelijker om eerst een nieuwe toepassing te vinden voor de complete accu. Later kunnen de accu’s alsnog uit elkaar gehaald worden en worden de componenten gerecycled.