China's succesvolle zoektocht naar olie in Afrika /reageer

China
  • door: Cindy Curré
    over: financiering
    op: 12 juli 2008
  • China zegt wederom steun toe aan projecten in het olierijke Angola

  • Aziatische miljardeninvesteringen in Afrika zorgen voor explosieve economische groei

De Chinese zoektocht naar fossiele brandstoffen leidt steeds vaker tot zeer actieve steun van de Chinese overheid voor projecten in Afrikaanse landen die olie in de aanbieding hebben. Zo investeert China al jarenlang miljarden in het olierijke Angola en nu zelfs ook in het elektriciteitsnetwerk van het arme Westafrikaanse Niger.

Burgeroorlog

China heeft Angola onlangs steun toegezegd ter waarde van 135 miljoen dollar bij het herbouwen van het elektriciteitsnetwerk, de watervoorzieningen en het wegennetwerk. In 2002 eindigde een burgeroorlog in Angola die het land 27 jaar lang in zijn greep hield, en de publieke infrastructuur totaal ontwrichtte.

Angolese media berichtten dat de Chinese dollars de modernisering van het elektriciteitsnetwerk in twee steden in de Lunda Norte en Lunda Sul-provincies zal bekostigen, evenals de bouw van een waterzuiveringsinstallatie en aanleg van kanalen in Luanda en een verbetering van het wegennetwerk in twee andere provincies.

Ook wordt met het Chinese geld een centrum voor preventie en behandeling van malaria opgezet in het ziekenhuis van Luanda.

Omvangrijke steun

Naast de overeenkomst op het gebied van infrastructuur werden nog twee andere financiële overeenkomsten gesloten tijdens het recente bezoek van Li Ruogo, gouverneur van de Ex-Im Bank aan de Angolese hoofdstad Luanda.

De totale omvang van de Chinese steun aan Angola is onbekend, maar Reuters houdt het op een bedrag tussen de 4 en 11 miljard dollar in totaal sinds 2004. Angola is de grootste producent van ruwe olie in Afrika (recentelijk overtrof het zelfs de olieproductie van Nigeria) en heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld.