Chip houdt bedreigde blauwvintonijn in de gaten /reageer

Chip houdt bedreigde blauwvintonijn in de gaten
  • door: Jop de Vrieze
    over: biologie, software, voedsel
    op: 22 december 2011
  • Door gevangen tonijn van een chip te voorzien, is na te gaan waar de bedreigde vis naartoe gaat

  • Uit de Middellandse Zee wordt veertig procent meer tonijn gevangen dan officieel is toegestaan

De vangst van ernstig bedreigde blauwvintonijn wordt voortaan elektronisch bijgehouden. De maatregel moet een rem zetten op illegale vangst.

Dat is een van de resultaten van de jaarlijkse meeting van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) die onlangs plaatsvond in Istanbul.

Door overbevissing gaat het al jaren steeds slechter met de blauwvintonijn in de Middellandse Zee. Er wordt ongeveer veertig procent meer tonijn gevangen dan officieel is toegestaan, bleek uit een recent rapport (pdf) van de PEW Environment Group. De meeste tonijn gaat naar Japan om daar in tonijnkwekerijen te worden vetgemest en te eindigen in de sushi.

Chip

Illegale tonijnvangst is moeilijk te bestrijden omdat de papieren administratie gemakkelijk valt te vervalsen. Hier moet het elektronische registratiesysteem een einde aan maken. De gevangen tonijn krijgt een chip waarmee deze te volgen is tot aan de haven. In 2012 begint een studie met het systeem.

Daarnaast is de limiet van boten die standaard worden gecontroleerd bij binnenkomst in de haven verlaagd van twintig naar twaalf meter.

Zwart gat

Sergi Tudela, woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds, verklaarde tegenover de BBC gematigd positief te zijn over de afspraken die de 48 lidstaten van het ICCAT gemaakt hebben. ‘Maar het feit dat er geen cijfers worden bijgehouden over de aantallen en lengte van vis in de tonijnkwekerijen, schept een zwart gat in het systeem en geeft alsnog de mogelijkheid illegaal gevangen vis te verwerken.’

Op de bijeenkomst werden ook afspraken gemaakt over de zijdehaai. Die wordt ongewild meegevangen door vissers die zich op tonijn richten. Voortaan moeten ze de zijdehaaien levend teruggooien. Voor de bescherming van een andere bedreigde haaiensoort, de haringhaai, maakten de lidstaten geen afspraken.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.