Chromebook: technisch knap, maar niet af
/1 reactie
Hoe lang geleden is het ook alweer, dat iemand erop hamerde? The network is the computer. En dat is het nu, met de Chromebook van Samsung en Google. Technisch knap, maar nog niet helemaal af.
Google is hard op weg nóg meer beslag te leggen op onze computertijd. Dat begon eind jaren negentig met een voortreffelijke zoekmachine, daar kwam Android bij als besturingssysteem voor smartphones en even later Chrome, de browser die moet zorgen dat zo snel mogelijk na het starten van de pc of laptop de gebruiker in het vangnet van Google belandt. Met Chrome als besturingssysteem verzekert het zich ervan, dat er geen seconde meer wegtikt zonder dat Google de verbinding met de buitenwereld verzorgt.
Netbook
Net als bij Android laat Google graag met bijpassende hardware zien wat zijn nieuwe product vermag. En net als bij de Google Nexus is het Samsung, die de laptop verzorgt waarop voor het eerst Chrome draait: de Samsung series 5 Chromebook. Op het eerste oog een netbook van het grootste formaat, met een vertrouwde Atom-processor op 1,66 Ghz, een scherm van 12,1 inch, een volwaardig toetsenbord met de qwerty-letters heel lollig in een onderkast-lettertype. Dat het deksel wit is, spreekt vanzelf: dat is de enig juiste achtergrond voor het Chrome-logo.
De specs van de Samsung moesten we erbij zoeken, want dat er 2 Gb aan intern geheugen voorhanden is, zoals het een netbook betaamt, en 3G en wi-fi aan boord geeft de Chromebook zelf niet zomaar prijs. Want dat is bijna griezelig: wie wel eens met Chrome surft, weet meteen hoe het werken op een Chromebook eruit ziet: het is weinig meer of minder dan een Chrome-sessie.
Bestandsbeheer
Dat betekent dat het niet eens meer snel lukt om toegang te krijgen tot de systeembestanden op de 16 Gb aan (SSD)-opslagruimte die het laptopje zelf schijnt te hebben. Veel verder dan een tamelijk onoverzichtelijk venster bestandsbeheer kom je niet, nog steeds via het browservenster - sluiten hiervan betekent dat de boel stopt. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je anno 2011 nog lokaal aan de slag gaat.
Dit is cloudgereedschap pur sang. Als het aan Google ligt, worden alle documenten gemaakt, opgeslagen en gedeeld via zijn eigen documentendienst Docs. Daarmee zijn al velen vertrouwd; vooral het eenvoudige samenwerken aan dezelfde bestanden en het delen van de agenda en spreadsheets maakt dat best aantrekkelijk. Maar daarvoor hoef je geen Chromebook aan te schaffen.
Voordelen?
Wat zijn dan wel de voordelen? Daar zoeken we nog naar. De Samsung is goed, voelt degelijk aan maar is geen krachtpatser. Met HD video en andere grafische toeren heeft hij wat problemen, het scherm is WXGA (1280×800), het geluid dunnetjes maar het is dan ook geen multimediamonster. Youtube gaat nog wel, maar, toch best een gemis, Windows Silverlight of wma-bestanden lust de Google-Samsung niet. Met andere woorden: geen Uitzending Gemist pikken in de pauze.
Met zijn goede toetsenbord en prima scherm doet hij waarvoor hij is bedoeld: kantoorwerk. Mede dankzij het uitgeklede, op Linux gebaseerde besturingssysteem start de boel vrijwel onmiddellijk en reageert de Samsung lekker alert. Vervolgens doet hij zijn werk niet beter of slechter, maar wel compleet anders dan een Windows of Max; via de cloud.
Geen Skype, iTunes
Daar zwerven extra programma’s rond in de vorm van Chrome Apps uit de Chrome Webstore. Al in het Nederlands uitgevoerd, maar niet echt overvol met nuttige of leuke apps. Nou ja, het Journaal komt gelukkkig wel via een app tot ons. Hyves (geen Facebook), Google Voice (geen Skype, verdorie!), iTunes? Natuurlijk niet! Alleen voor het allernoodzakelijkste zijn er alternatieven voorhanden.
Onhandigheden als dat laatste maken doen dit vermoeden: de Chromebook is er niet om ons te helpen, maar vooral om de strategie van Google te vervolmaken. MIsschien moeten we het daarom doen zonder Skype van aartsconcurrent Microsoft en een Facebook-app, die alleen maar aandacht afleidt van Google +.
Met het op het oog grootste nadeel hebben we nog geen ervaring kunnen opdoen: zonder verbinding met de cloud blijft de Samsung nutteloos oud ijzer. De 3G-sim van KPN werkte onmiddellijk en vlekkeloos, dus onder de meeste omstandigheden is dat nauwelijks een probleem - afgezien van de kosten voor de dataverbinding. Café‘s, hotels en zelfs campings zonder wi-fi mijden we sowieso al als de pest. Maar toch: op vakantie, in de trein en in het buitenland heeft de Chromebooker die productief wil blijven er een zorg bij (als offline productiviteit tot de mogelijkheden behoort).
Domme terminal
Voor privégebruik lijkt de Chromebook mede daaroom ook niet bedoeld: te weinig multimedia mogelijkheden maken dat al moeilijk. Zakelijk dan? De allerkleinste bedrijven en scholen zouden de Chromebook kunnen inzetten om zonder een complete afdeling systeembeheer en gedoe met beveiliging en licenties aan de slag te kunnen. Maar een domme, uitgeklede terminal als deze Samsung zou dan wel een absurd lage prijs moeten krijgen. En dat breekt hem vooral op: kan er niet een beetje af van die 399 euro in de btw voor de 3G-loze en 449 euro voor de complete versie van het Chromebook?
Disclaimer: dit artikel is geschreven op een Chromebook, te leen van Samsung Nederland, via Google docs. Dat ging vlekkeloos. Bij het online zetten moesten we toch uitwijken naar een pc met Firefox.
Reacties
- Kees-Jan Diepstraten: "Een chromebook is bedoeld voor het kantoorgebru..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook