Nieuws/ CO2 snuiven tegen hooikoorts /reageer

door: Marjon Vinck
over: chemie, geneeskunde, gezondheid, medisch
op: 2 november 2007

Het woord pollenseizoen klinkt op zich als een vrij vrolijk, vriendelijk woord. Miljoenen, zo niet miljarden, hooikoortspatiënten over de hele wereld kijken hier juist weer heel anders tegenaan. Voor hen is het de periode waarbij verstopte neuzen, tranende ogen en onophoudelijke niesbuien aan de orde van de dag zijn.

Om deze klachten te verlichten, grijpen veel patiënten naar de zelfzorgmiddelen die bij elke drogist te koop zijn of krijgen zij een middel voorgeschreven door de huisarts, zoals een neusspray met cortisone. Deze middelen bieden vaak wel enige soelaas, maar geven wel vaak (ernstige) bijwerkingen bij gebruik op langere termijn, waardoor ze alleen maar als ‘uiterste redmiddel’ gebruikt kunnen en mogen worden.

Onderzoekers van Creighton University denken echter een middel te hebben ontdekt dat wel werkt en ook geen bijwerkingen zal geven: het broeikasgas koolstofdioxide ofwel CO2, zo meldt ScienceDaily.

Migraine, hooikoorts en CO2

Als eerder bleek dat het door de neus laten ‘lopen’ van CO2 - zonder te inhaleren - al een positief effect heeft bij mensen met migraine, maar dat alleen de FDA dit nog moet erkennen en goedkeuren voordat er daadwerkelijke behandelingen kunnen worden gestart. Omdat de ‘triggermechanismen’ van migraine en hooikoorts enigszins parallel lopen met elkaar, besloten de onderzoekers na te gaan of het ’snuiven’ van CO2 ook geen verzachtend effect zou kunnen hebben in geval van ernstige hooikoorts.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het snuiven in dit geval inderdaad een gunstig effect had. De 60 hooikoortspatiënten die de daadwerkelijke behandeling ondergingen (600 milliliter CO2 per neusgat), spraken van een verbetering van 50 procent op het gebied van de neusklachten (niezen, verstopte neuzen) - terwijl dit maar 27,6 procent was bij de 29 personen uit de controlegroep - die alleen lucht toegediend kregen.

Goed alternatief voor gangbare medicatie

Het effect trad volgens de proefpersonen al in na 10 minuten en bleef vervolgens zo’n 24 uur aanwezig. Echte bijwerkingen werden niet gerapporteerd, buiten het moet het prikkelende gevoel in de neus bij de eerste toediening van het gas. Volgens onderzoeksleider Thomas B. Casale is dit middel daarom ook een goed alternatief voor de mensen die eigenlijk geen intranasale steroïden (zoals cortisone) willen nemen en toch verlichting van hun klachten willen. Al blijft nader onderzoek natuurlijk noodzakelijk.

Reageren via Facebook

Reacties