Composteren is leuk, fermenteren is beter /4 reacties

Composteren is leuk, fermenteren is beter

Al twee jaar zijn ze bezig het systeem in Nederland te promoten. Maar pas de laatste maanden beginnen ze een beetje succes te boeken met het van oorsprong Japanse systeem om keukenafval te verwerken tot bodemverbeteraar. “Nederland begint de Bokashi-emmer te ontdekken”, vertelt Rinie Pen van EM Agriton in het Friese Noordwolde.

Tot voor kort had nog bijna niemand in Nederland ooit van het fenomeen Bokashi gehoord. En ook nu nog leidt het noemen van dat woord niet direct tot een geanimeerd gesprek bij de kapper. Toch zijn de Japanse bodemverbeteraar en het systeem om die zelf thuis te maken onmiskenbaar aan een opmars bezig.

“We merken dat aan het aantal aanmeldingen voor onze nieuwsbrief en het aantal verkopen bij onze dealers”, aldus Pen. EM Agriton heeft een licentie om het Bokashi-systeem te produceren en te verkopen. Het bedrijf, dat ‘duurzame bodemvruchtbaarheid’ nastreeft, maakt ook andere bodemverbeterende producten voor de landbouw.

Bokashi-emmerDe toenemende populariteit van de Bokashi-emmer is niet zo vreemd: voor een groeiende groep mensen wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema. En voor die groep is de Bokashi-keukenemmer een tot de verbeelding sprekend systeem. In de emmer kan al het organische keukenafval van een huishouden worden verzameld: bloemkoolbladeren, uienschillen, maar ook bijvoorbeeld kippenbotjes of restjes spaghetti. Over een laagje afval wordt een handje zogeheten Bokashi-starter gestrooid. Dat zijn tarwezemelen geënt met ‘goede’ micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en gisten. Zij zorgen ervoor dat het afval niet composteert, maar fermenteert. Wanneer de emmer vol is, moet hij nog een paar weken blijven staan. Daarna kan de inhoud in de grond worden ingegraven – bijvoorbeeld in de (moes)tuin.

CO2 en methaangas

“Fermenteren is voor de bodem een veel beter proces dan composteren”, vertelt Estella Franssen van educatief natuur- en milieucentrum De Ulebelt in Deventer. “Wanneer je keukenafval op een composthoop of in een compostvat gooit, gaat het rotten. Daarbij gaat organisch materiaal verloren. Bovendien komt bij composteren CO2 en methaangas vrij. Bij fermentatie blijft al het organische materiaal behouden en voeg je er zelf nog micro-organismen aan toe. Gefermenteerd keukenafval verrijkt de bodem op een manier waar composteren niets bij is.”

Dat is volgens Franssen hard nodig ook. “De grond in Nederland is arm, er zitten veel te weinig micro-organismen in. Daardoor is bijvoorbeeld de voedingswaarde van onze groente de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. Het wordt hoog tijd dat we daar iets aan doen.”