Computer analyseert borstkanker beter dan patholoog /reageer

Computer analyseert borstkanker beter dan patholoog
  • door: Desiree Hoving
    over: chemie, gezondheid, computer
    op: 20 januari 2012
  • Een computermodel analyseert beelden van kankerweefsel en kan zo de overlevingskans van een patiënt voorspellen.

  • De computer herkent nu al 6642 kenmerken, fors meer dan de patholoog.

Computers kunnen microscoopbeelden van borstkanker nauwkeuriger analyseren dan mensen. Dat zeggen computerwetenschappers van de Stanford School of Engineering en pathologen van de Stanford School of Medicine.

Hun model heet Computational Pathologist, of C-Path, een methode voor het automatisch analyseren van beelden van kankerweefsel en het voorspellen van de overlevingskans van patiënten.

Dat schrijven ze in Science Translational Medicine. Marc van de Vijver van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is een van de auteurs.

Sinds 1928 worden tumoren in borstkanker handmatig onder een microscoop bestudeerd. Pathologen zijn getraind om naar specifieke celstructuren te kijken, waarvan klinisch bewezen is dat ze belangrijk zijn.

Tumoren bevatten echter ontelbare kenmerken waarvan nog niet bekend is wat ze betekenen. C-Path kijkt naar 6642 van dit soort kenmerken.

Belangrijke kenmerken

Om het computerprogramma te trainen gebruikten de onderzoekers weefsel van patiënten van wie de prognose bekend was. In de beelden onderscheidde de software verschillende tumorstructuren. Door deze te koppelen aan de overlevingskans van een patiënt, leerde C-path welke kenmerken van borstkanker belangrijk waren. “In essentie leert de computer”, zegt hoogleraar computerwetenschappen Daphne Koller, een van de auteurs.

C-path vond structurele kenmerken van borstkanker die net zo belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan waar pathologen traditioneel op letten. Zo ontdekten ze dat de eigenschappen van kankercellen en de omliggende cellen, ook wel stroma genoemd, beiden van invloed zijn op de overlevingskans. Dit gegeven draagt bij aan het vermoeden dat kanker een ‘ecosysteem’ is.

Complex systeem

“Doordat de computer leert, zijn we kanker meer holistisch gaan benaderen. Het is meer een complex systeem in plaats van een aantal kwade cellen in een tumor”, zegt hoogleraar pathologie Matt van de Rijn, een van de auteurs. “De computer wijst ons nu aan wat belangrijk is en niet andersom”.

Ook interessant:

Grotere borsten uit eigen vet
Gamers helpen bij zoektocht naar Aids-medicijn
Geluid spoort prostaatkanker op

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl