Nieuws/ Computer voorspelt regeerakkoord accuraat /reageer

door: Ewald Smits
over: informatica, software, computer
op: 6 februari 2007

De Groningse onderzoekers die begin januari met een computermodel het regeerakkoord voorspelden, hebben op negen van de elf punten gelijk gekregen. Dat heeft hoogleraar Frans Stokman van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) vandaag gemeld. Alleen over het aflossen van de staatsschuld verschilt het nieuwe kabinet van mening met het computermodel.

Terrorismebestrijding

Over het elfde programmapunt, terrorismebestrijding, is nog niet duidelijk wat het beleid van Balkenende-4 zal zijn. De wetenschappers van de afdeling Methoden en Techniek deden hun voorspelling toen de drie coalitiepartijen nog in de eerste fase van overleg zaten.
Het percentage van 90 procent goed voorspelde beleidspunten ligt hoger dan tijdens de onderhandelingen voor het kabinet Balkenende-2. Toen deed het model uitspraken over zeven urgente onderhandelingsonderwerpen. Hiervan waren er uiteindelijk zes correct voorspeld.

Generaal pardon

Het wetenschappelijke model wordt samengesteld op basis van de hoofdpunten van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen en de zwaarte die de coalitiepartners geven aan de verschillende onderwerpen. Zo voorspelden de wetenschappers dat de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd zou blijven en de PvdA op het onderdeel fiscalisering van de AOW gedeeltelijk haar zin zou krijgen. Ook voorzag het model een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en meer nadruk op stervensbegeleiding ten koste van euthanasie.

De afdeling Methoden en Techniek van de RuG werkt al sinds begin jaren negentig aan het model. De bedoeling is dat de wetenschappelijke voorspelling het mogelijk maakt om tijdens onderhandelingen tussen twee partijen makkelijker en sneller tot een voor beide kanten aanvaardbaar, zo objectief mogelijk compromis te komen.

Actueel nieuws over de kabinetsformatie vind je op RTL

Reageren via Facebook

Reacties