Nieuws/ Computerfabrikanten keren Windows de rug toe /3 reacties

door: Marjon Vinck
over: software, consumenten, businesstrends, computer
op: 15 september 2008

Kleine laptops zijn helemaal in. Ze voldoen prima om even wat te internetten of mail te checken. Daarnaast is er nog een groot voordeel: ze zijn goedkoop, vooral als men kiest voor een mini-laptop met het goedkope Linux als besturingssysteem in plaats van Windows Vista.

De prijs is echter niet de enige reden dat veel fabrikanten kiezen voor Linux in plaats van Windows Vista. De fouten en lekken in het OS vormen nog niet het grootste probleem volgens BusinessWeek: vooral het gebruiksgemak is een argument voor de fabrikanten om over te gaan op Linux.

Binnenkort een OS van Hewlett-Packard?

Zo heeft marktleider Hewlett-Packard (HP) een speciaal team van software-engineers in de arm genomen om software te ontwikkelen die bepaalde features uit Vista kan negeren. Het gebruiksgemak voor de consument staat hierbij voorop: het zal vooral gaan om mogelijkheden om het bekijken van foto’s en video’s te veraangenamen, aldus Phil McKinney van de PC divisie van HP. De geruchten dat HP bezig is met een eigen besturingssysteem, konden echter niet bevestigd worden.

Het nieuws komt in een tijd waarin meer fabrikanten overstappen op Linux. Zo promoot chipfabrikant Intel het OS voor een serie nieuwe mini-laptops met hun nieuwe Atom-processor en heeft ook Dell een laptop geïntroduceerd die moeiteloos op Linux kan draaien.

Microsoft en klantenbinding

De bewuste Vista-commercial met Bill Gates en Jerry SeinfeldMicrosoft kijkt echter niet lijdzaam toe naar deze ontwikkeling. Zo blijven ze erop hameren dat Vista sinds de introductie op vele punten is verbeterd en is er een reclamecampagne met Jerry Seinfeld en Bill Gates opgestart om consumenten van hun koudwatervrees voor Vista af te helpen.

Daarnaast is het bedrijf bezig om zijn relaties met de verschillende partners verder te versterken. Waar het bedrijf met Vista de fout inging door vooral gesloten te zijn met betrekking tot de technische details van het besturingssysteem, wordt het met Windows 7 anders aangepakt. De release staat gepland voor 2010/2011, maar nu al worden technische details aan de partners verstrekt, zodat zij in kunnen spelen op mogelijke veranderingen. Allemaal om dezelfde problemen als met Vista te voorkomen en consument dan wel fabrikant tevreden te stellen.

Reageren via Facebook